BiH
2

Na Aerodromu Sarajevo uhapšen carinski službenik Damir Dudo osumnjičen za korupciju

Klix.ba
Postupajući po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Granične policije jutros su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapsili carinskog službenika zaposlenog u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koji je osumnjičen da je počinio koruptivna krivična djela, za koja se vodi istraga u okviru akcije kodnog naziva „Gold“.

Kako saznaje Klix.ba, riječ je o carinskom službeniku Damiru Dudi.

"Osobe obuhvaćene ovom istragom osumnjičene su da su počinile koruptivna krivična djela, davanja i primanja dara i drugih oblika korisiti, kao i zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, vezane za carinske procedure prilikom uvoza robe preko Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Dudo uposlen je u jedinici pri carinskim organima, koja je zadužena za otkrivanje i spriječavanje krijumčarenja i carinskih zloupotreba, odnosno u Sektoru za borbu protiv krijumčarenja i suzbijanje carinskih prevara u Regionalnom centru Sarajevo, u okviru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon što postupajući tužilac ispita osumnjičenog, donijet će odluku o upućivanju prijedloga za određivanje pritvora, ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Istraga u predmetu kodnog naziva "Gold“ se nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv većeg broja osoba, za niz koruptivnih kaznenih djela, počinjenih u proteklih šest mjeseci.

Akcija kodnog naziva "Gold" koja je 2. juna u ranim jutarnjim satima, po nalogu Tužilaštva BiH, provedena na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama, rezultirala je hapšenjem 15 osoba, od čega 10 carinskih službenika.

Riječ je najvećem broju ovlaštenih službenih osoba koji su uhapšeni u jednoj akciji po nalogu Tužilaštva BiH do sada. Među uhapšenima je i Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.