BiH
5

Akcija "Gas": Predložen pritvor za troje uhapšenih

Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za Zdravka Jurkovića, Mladenku Ostojić i Šimu Šljivića, uhapšene u okviru akcije "Gas".

Akcija je zajednički realizirana između Tužilaštva BiH i USKOK-a Republike Hrvatske.

"Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljite istrage koju su provodili Tužilaštvo BiH i USKOK, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, a radi se o krivičnom djelu krijumčarenja opojnih droga, kojim je bilo izravno ugroženo područje Evropske unije", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene osobe su pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala, a osumnjičeni su za sudjelovanje u krijumčarenju velikih količina opojne droge "skunk“, koja je preko teritorije BiH, krijumčarena na teritorij Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

"U okviru istrage koja se vodi utvrđeno je da su osumnjičeni sudjelovali u krijumčarenju najmanje 70 kilograma opojne droge, od čega je više od 50 kilograma, otkriveno i zaplijenjeno u koordiniranim aktivnostima policijskih agencija u BiH i Hrvatskoj", dodaje se u saopštenju.

Vrijednost zaplijenjene opojne droge na ilegalnom narko-tržištu prelazi iznos od 100.000 eura.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, upućen je Sudu BiH.