BiH
0

Akcija Damask: Kriminalistička obrada devet osoba u SIPA-i

SRNA
U prostorijama Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH u toku je kriminalistička obrada nad devet uhapšenih u akciji "Damask" koji se dovode u vezu sa terorizmom, rečeno je Srni u SIPA-i.

Dvije osobe, čiji su inicijali S.I. i M.T, nakon kriminalističke obrade i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu jučer su predate Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jučer Mehmeda Tutnića, Envera Lilića, Salka Imamovića, Senada Kljajića, Halila Garanovića, Ramiza Ibrahimovića, Fikreta Hadžića, Kenana Okana, Berina Tahića, Semira Hadžalića i Ahmeta Mušanovića koji se dovode u vezu sa terorizmom, saznaje Srna od izvora bliskih agencijama za provođenje zakona u BiH.

Uhapšeni se dovode u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u tim zemljama na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

U akciji "Damask", koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e pretresli su više objekata na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je ranije.