Dan zaštite ozonskog omotača
0

Akcija "Čuvajmo ozon kao što ozon čuva nas"

FENA
U svim zemljama svijeta 16. septembar se obilježava kao međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, pod zajedničkim motom: ”Univerzalno učešće: Zaštita ozona ujedinjuje svijet”.

Na isti dan, 1987., usvojen je Montrealski protokol Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača. Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača se obilježava od 16. septembra 1998.

BiH uspješno ispunjava obaveze iz Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i njenog Montrealskog protokola te je u toku implementacija Nacionalnog plana isključivanja iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

Radi obilježavanja 16. septembra, udruženje “Kult” s Ilidže je organiziralo akciju pod nazivom "Čuvajmo OZON kao što OZON čuva nas".

U Maloj aleji kod 4. gimnazije bit će održan performans, u kojem će učestvovati 20 volontera našminkanih opekotinama od sunca, koji će pokušati skrenuti pažnju javnosti na važnost zaštite koju nam pruža ozonski omotač.

Ove godine je postignuta univerzalna prihvaćenost Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i njenog protokola nakon što je Istočni Timor, jedina preostala zemlja izvan tzv. ozonskog režima, potpisala ovu konvenciju.

Prikupljeni dokazi ukazuju na to da je od 1990. pa do sada isključivanje iz upotrebe klorofluorokarbona, tzv. CFCa, usporilo klimatske promjene za 12 godina.

Odobren je i plan izbacivanja iz upotrebe hidroklorofluorokarbona, koji je važan ne samo za zaštitu ozonskog omotača, nego i za sprječavanje i ublažavanje klimatskih promjena.

Primjer Montrealskog protokola šalje snažnu poruku da su zajedničkom akcijom i rješavanjem globalnih izazova koristi postignute po ljudsko zdravlje daleko veće od onoga što je uloženo u promjenu tehnologija.