BiH
14

Akcija "Box": SIPA pretresla 19 lokacija širom BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva BiH provedena je akcija kodnog naziva "Box", a čije se aktivnosti odnose na devet osumnjičenih osoba za organizirani kriminal, nedozvoljen promet akciznim proizvodima i druga kaznena djela.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, više desetina policijskih službenika SIPA-e i ovlaštenih osoba UIO BiH, provelo je akciju kodnog naziva "Box".

U okviru akcije, izvršeni su pretresi na 19 lokacija na području Orašja, Šamca, Bosanskog Broda, Gradačca, Travnika i drugih mjesta.

"Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela neovlaštene proizvodnje, skladištenja i distribucije duhana i duhanskih prerađevina, prilikom čega su utajene akcize i obveze prema budžetu i državi, a duhan prodavan na ilegalnom tržištu u BiH. S obzirom da su akcize i dadžbine na kilogram duhana, oko 85 KM, ovim kaznenim djelima nanosi se velika šteta budžetu naše zemlje, te na taj način i svim građanina", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe pod istragom osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, krivotvorenja isprava, nezakonitog skladištenja i druga kaznena djela.