BiH
0

Akcija Bety: SIPA uhapsila 14 osoba osumnjičenih za krivotvorenje dokumenata

Klix.ba
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u koordiniranoj akciji sa MUP-om Srbije su danas, u okviru operativne akcije "Bety", slobode lišili 14 osoba, te su izvršeni pretresi objekata na većem broju lokacija s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su uz asistiranje pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a RS.

Slobode su lišene osobe inicijala: Z.M. (1960), D.V. (1967), V.M. (1959), R.V. (1978), D.A. (1981), G.S. (1974), M.N. (1976), R.B. (1979), S.D. (1981), V.D. (1987), V.Z. (1986), A.Š. (1993), A.P. (1981) i J.M. (1978) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH neovlašteni promet opojnim drogama, krivičnim djelom iz člana 205. KZ BiH Krivotvorenje novca, krivičnim djelom iz člana 373. KZ FBiH krivotvorenje isprave, krivičnim djelom iz člana 377. KZ RS falsifikovanje isprave, krivičnim djelom iz člana 381. KZ RS navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, krivičnim djelom iz člana 238. KZ FBiH neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivičnim djelom iz člana 29. KZ BiH saučesništvo i krivičnim djelom iz člana 31. KZ BiH pomaganje.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Gackog i Trebinja.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeni su i privremeno izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to: veći broj mobilnih telefona, SIM kartice, eksterni nosači elektronskih podataka, falsificirane diplome i svjedočanstva, obrasci i druga dokumentacija, određena količina zeljaste biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kanabis, precizna vaga i drugi predmeti.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.