BiH
0

Akcija - "365 dana bez predrasuda"

FENA
Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje "XY" i ove će godine simbolično obilježiti 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, nizom akcija pod sloganom "365 dana bez predrasuda".

Cilj akcije je animirati javnost o problematici HlV-a u BiH, gdje se toj bolesti ne posvećuje dovoljno pažnje, saopćeno je iz Asocijacije XY.

U ovoj asocijaciji naglašavaju da je razgovor o HIV/AIDS-u BiH još povezan sa stigmom i diskiminacijom koja najviše proizlazi iz nepoznavanja problematike.

Stoga je značajno da vladine organizacije i relevantne inistitucije, nevladin sektor i mediji te ostali ključni subjekti u BiH nastave raditi na prevenciji HlV-a, ali i poboljšati aktivizam kada je u pitanju borba protiv stigme i diskriminacije u vezi s tom svjetskom pošasti.

Asocijacija će provesti niz aktivnosti 30. novembra i 1. decembra u Sarajevu. Tu su javna tribina "Stigma i diskriminacija osoba koje žive s HlV-om" u saradnji s Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj BiH i nevladinom organizacijom za podršku oboljelim od HlV-a (APOHA) te ulične aktivnosti ispred sarajevske Katedrale kada će se dijeliti promotivni materijali i kondomi.

U saradnji s organizatoricom Sarajevo Fashion Weeka Amelom Radan svim će gostima te manifestacije biti dijeljeni također edukativni materijali i crvene trakice, dok će se u partnerstvu s Durexom održati koncert grupe "Skroz", također uz edukativne aktivnosti i podjelu kondoma.