BiH
0

Akademija nauka RS u zgradi koja nije njeno vlasništvo

FENA
Zgrada Akademije nauka i umjetnosti RS-a u strogom centru Banje Luke, u čiju je rekonstrukciju i opremanje uloženo četiri miliona KM, vlasništvo je Područne privredne komore Banja Luka, kojoj Vlada RS-a sada mora isplatiti tri miliona KM da akademici ne bi bili iseljeni.

Tako će zgrada Akademije nauka i umjetnosti koštati porezne obveznike u RS-u gotovo duplo više od plana i od iznosa kojim se zvanično izlazilo u javnost.

Nakon dugotrajnog sudskog spora, Područna komora Banja Luka dokazala je da je ona zapravo vlasnik zgrade.

"Radi se o objektu koji je još 1937. godine upisan kao vlasništvo regionalne privredne komore Banja Luka. Vlada uporno nije prihvatala tu činjenicu i morali smo to sudski dokazivati. Sve smo instance prošli dok na kraju to nije potvrdio i Vrhovni sud RS-a", objasnila je Dragica Ristić, izvršna direktorica Privredne komore RS-a za banjalučki portal "Capital".

Nakon što je i Vrhovni sud donio odluku, Vlada je morala Banjalučkoj komori priznati vlasništvo.

Prilikom otvaranja zgrade Akademije, s ponosom se isticalo da je s uloženih četiri miliona u rekonstrukciju, kvadratni metar tog luksuznog zdanja bio "izuzetno jeftin" i koštao je 1.800 maraka.

Međutim, kada kupe ono u što su potrošili milione, prava cijena kvadratnog metra zgrade ANURS-a će biti gotovo duplo veća.

Na otvaranju niko od zvaničnika nije spomenuo da se jedan stup društva, Akademija nauka i umjetnosti, gradi i useljava u zgradu čije se vlasništvo osporava na sudu.