Obećana pomoć
0

Ajnadžić razgovarao s borcem Sabahudinom Ćosićem koji je prijetio samospaljivanjem

FENA
Sabahudin Ćosić
Sabahudin Ćosić
Nakon što je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Nedžad Ajnadžić saznao da na području KS-a bez elementarnih uvjeta za život živi demobilizirani pripadnik Armije RBiH Sabahudin Ćosić razgovarao je s predsjednicima kantonalnog i općinskog udruženja demobiliziranih boraca Emirom Plevljakovićem i Ibrahimom Mašićem o svim problemima koje ima Ćosić i o konkretnim načinima za njihovo rješavanje.

Ćosić je rođen u Kaknju, cijeli rat proveo je u jedinicama Prvog korpusa Armije RBiH, ali se na područje Kantona Sarajevo prijavio tek 2009., saopćeno je danas iz Pres-službe KS-a.

Upravo zbog administrativnog neprovođenja procedure o prijavi svog boravka u Kantonu Sarajevo, njegove probleme nije moguće riješiti primjenom Zakona o dopunskim pravima boraca KS-a, već isključivu nadležnost za njihovo rješavanje imaju Zeničko-dobojski kanton i nadležne federalne institucije.

"S obzirom na to da je Ćosić naš nekadašnji suborac iz 105. motorizovane brigade Armije RBiH, želimo pronaći konkretne načine da bismo mu bar djelimično pomogli u rješavanju njegovih problema", kazao je Ajnadžić.

Ministarstvo za boračka pitanja KS-a, kaže Ajnadžić, može, u okviru zakonskih mogućnosti, dodijeliti interventnu jednokratnu novčanu pomoć te privremeno plaćati stanarine za potrebe smještaja.

Razgovarano je i o eventualnim mogućnostima za upošljavanje Ćosića, te je u skladu s ovim problemom predložena varijanta njegovog zaposlenja u okviru realizacije Programa javnih radova na području Kantona Sarajevo.

Ćosić je zahvalio predstavnicima Ministarstva za boračka pitanja KS-a što su ga saslušali i ponudili rješenja za njegove probleme, ali i što su ga uputili na konkretne korake prema nadležnim organima radi rješavanja njegovog.