BiH
1

Ajnadžić i Kovačević posjetili Dom Bjelave

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, njegov zamjenik Slaven Kovačević i vijećnik Dževad Topić, posjetili su KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama gdje ih je ugostio direktor Saudin Đurđević.

Povod posjete bio je razgovor o problemima sa kojima se ustanova suočava, te unapređivanje saradnje Općine Centar i ove ustanove.

Ajnadžić je kazao da Općina Centar nema zakonsku obavezu prema Domu, ali je zainteresirana da pomogne u okviru svojih mogućnosti.

"Ovo je radna i prijateljska posjeta. Nama kao lokalnoj zajednici zakon ne nameće obaveze prema vama, ali mi to moralno možemo i trebamo činiti. Ova ustanova se nalazi na području općine Centar koja ima osjećaj za probleme sa kojima se suočavate i uvijek smo na dispoziciji i raspolaganju da pomognemo onoliko koliko nam mogućnosti dozvoljavaju. Posao koji radite je korektan i human, a nama je u interesu da imate što manje problema kako bi mogli odraditi svoje funkcionalne obaveze na pravi način", poručio je svojim domaćinima Ajnadžić.

Direktor Đurđević je naglasio veoma dobru dosadašnju saradnju sa Općinom Centar, koja je u više navrata finansijski pomagala Dom.

"Trenutno u ustanovi imamo 98 štićenika svih uzrasta, kako beba koje su tek došle iz bolnice, tako i mladih koji su napunili 18 godina, a još su na školovanju, ali i onih koji su stariji od 18 godina. Djeca ne gube prava sticanjem punoljetstva, te u pogledu ovoga njihov ostanak u Domu ovisi o nastavku ili završetku školovanja. Krucijalni problemi sa kojima se suočavamo i koje nastojimo riješiti su zakonske regulative koje moramo mijenjati. Preko 40 naših štićenika su djeca srednjoškolskog uzrasta, koje zakon po završetku školovanja isključuje iz sistema društvene brige. Nama je najvažnije da učinimo posebne napore da naši štićenici po završetku školovanja dođu do zaposlenja. S obzirom da je na snazi moratorij na zapošljavanje, mi trenutno imamo manjak socijalnih radnika, a možda bi nam Općina Centar mogla pomoći u smislu iznalaženja finansijskih sredstava za angažman socijalnog radnika koji bi pomogao u radu sa ovom kritičnom grupom mladih ljudi. Također, ono što nam predstoji za uraditi jeste i poboljšanje uslova života, prije svega renoviranje dotrajalih parketa, a za to nam je potrebno oko 12.000 KM", objasnio je Đurđević.

Dopredsjedavajući Kovačević je kazao da se ovakvi problemi mogu rješavati samo sistemski jer su pojedinačni slučajevi ograničenog karaktera.

"Moja emocija prema Domu Bjelave je posebna s obzirom da stanujem u njegovoj blizini i da sam cijelog života imao priliku da se družim sa štićenicima Doma. Danas kada ih sretnem to su odrasli ljudi, rade, imaju porodice i tada mi je srce puno, jer to je pokazatelj da je institucija uradila dobar posao. Hvala vam što u ovako velikoj mjeri brinete o ovim mladim ljudima, hvala vam na naporima koje ulažete jer ovo nije lagan posao, a naročito u onom trenutku kada štićenik završi školovanje čime gubi pravo na Dom. Samo sistem može pomoći ovim mladim ljudima, jer ako se budemo oslanjali na pojedinačne slučajeve bojim se da ništa nećemo napraviti jer su pojedinačni slučajevi ograničenog karaktera. Iza svega treba da stoji država, koja ovu oblast mora sistemski urediti", zaključio je Kovačević.