BiH
777

Ajla Nizić: Karcinom me osnažio, smrt nije opcija

Piše: A. Pobrić
Ajla Nizić je imala samo četiri godine kada su njeni roditelji saznali da boluje od karcinoma. Životnu dramu koju je tako rano preživjela ova hrabra djevojka opisala je u knjizi "Moja nedovršena priča".
Ajla Nizić
Ajla Nizić
Ajla danas ima 16 godina i drugi je razred gimnazije u Srednjoškolskom centru Hadžići. U izjavi za Klix.ba kaže da na rak ne gleda kao na nešto loše, nego čak dobro.

"Zahvaljujući ovom oboljenju upoznala sam divne ljude iz Udruženja 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' i postala njihov član, a to je najbolje što mi se desilo u životu. Prije toga sam bila povučena, nisam se znala boriti za sebe, a oni su me osnažili kao osobu", izjavila je Nizić.

U svom autobiografskom djelu opisala je vrijeme kada su joj ljekari, sumnjajući na zapetljaj crijeva, otkrili tumor za koji su analize na Medicinskom fakultetu pokazale da je zloćudan. Uslijedile su mukotrpne hemoterapije i višegodišnje kontrole, ljekarski tretmani koji su od ove djevojčice napravili pravog malog heroja.

Ajla je neumorna u svojoj želji da pomogne i drugoj djeci koja se suočavaju sa ovom teškom bolešću.

"Želim da motivišem roditelje i oboljelu djecu svojim primjerom da se ne predaju, da vjeruju i da se bespoštedno bore. Moraju da znaju da okrutna smrt nije opcija, zapravo, o njoj ne treba diskutovati, nema je, nema predaje!", poručila je.

Stoga prioritet u svom školovanju i angažmanu daje medicini, a ne krije da bi voljela studirati stomatologiju i u budućnosti se aktivno baviti politikom, ali ne kao jedan od političara na sceni, već kao korektiv ovoj važnoj djelatnosti.

Ajla je već sedam godina članica Kulturno-umjetničkog društva Igman, a njena velika ljubav je i fudbal, odnosno reprezentacija Bosne i Hercegovine. Nakon dirljivog pisma koje je uputila Zmajevima, dobila je poziv da na druženju reprezentativaca sa mališanima iz više gradova BiH pred odlazak na SP u Brazil izvede početni udarac na utakmici.

Druženje Zmajeva i Zmajića na stadionu Otoka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Druženje Zmajeva i Zmajića na stadionu Otoka (Foto: Arhiv/Klix.ba)

O dramatičnom preokretu u njenom životu i duhovnom sazrijevanju, suočavanju sa fazama izlječenja, kao i zapažanjima, te ljubavi, snazi, nadi, druželjubivosti, "bosnoljublju" i navijačkim strastima saznat će svi oni koji pročitaju Ajlinu knjigu.

Cijena knjige je 10 KM, a polovina prihoda od svakog prodanog primjerka bit će donirana za izgradnju Roditeljske kuće. To je ustanova u kojoj će u toku dugotrajnog i bolnog liječenja karcinoma boraviti djeca i roditelji koji dolaze izvan Sarajeva.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Izdavač knjige je Općina Hadžići, a štampu je podržalo i Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Knjigu će Ajla predstaviti večeras u 18 sati u multimedijalnoj sali u Hadžićima.