Novinari biraju
0

Ajdin Čolić: Hapsimo korumpirane, ali nam bježe ratni zločinci

Sarajevo-x.com
Godina koja ističe donijela nam je pregršt događaja. Imali smo izbore, ukinute su nam vize, dolazile su nam najpoznatije svjetske dame, od Hillary Clinton do Angeline Jolie. Nije falilo štrajkova, poplava, klizišta. Sarajevo-x.com je pitao novinare u BiH šta je obilježilo 2010. u pozitivnom i negativnom smislu. Narednih dana objavljujemo odgovore.
Ajdin Čolić, novinar i voditelj Televizije Sarajevo:

Razbijanje organiziranog kriminala

Iako je uvođenje bezviznog režima građanima BiH, najevidentniji, odnosno medijski najeksponiraniji plus u minuloj godini, među rijetkim pozitivnim događajima u 2010. prvo mjesto zauzima operacija "Kastel“. Akcija združenih snaga na razbijanju organizovanog kriminala u USK dokazala je da latinska izreka "Fiat iustitia et peraet mundus", nije mrtvo slovo na papiru i da niko neće biti amnestiran za kaznena djela uperena protiv države.

Ova i slične akcije daju jasnu poruku EU i svekolikom međunarodnom faktoru da BiH ima dovoljno snage za provođenje svih potrebnih mjera na putu u evropske i euroatlantske integracije. Ali...

Moguće samo kod nas

Negativni događaj godine je, bez premca, bijeg nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Dušana Jankovića. Iako nije jedini koji je nedostupan organima BiH, njegov bijeg prije presude Suda BiH je otvorio novo pitanje u ustrojstvu ustavno-pravnog poretka i krivičnog zakona naše zemlje. A to je: kako je moguće da se optuženi za ratne zločine brani sa slobode?

Vjerovatno smo jedina država u svijetu u kojoj je to moguće. Tragikomično je zvučalo obraćanje njegovog advokata koji je Sudu BiH objasnio kako njegov klijent nije prisutan jer mu se negdje kod Doboja pokvario automobil. Ironično gledajući, još jedan minus za BiH u 2010. godini - državljani jedine nam domovine voze stare i neispravne automobile.