BiH
0

Ajanović: Vladika Kačavenda vrijeđa građane Tuzlanskoga kantona

FENA
Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović ocjenjuje da je izjave vladike Vasilija Kačavende o potrebi davanja garancija za njegov povratak u centar Zvorničko-tuzlanske eparhije još jedna u nizu uvreda i provokacija koje je uputio na račun multietničke Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Nakon svega što su učinili na zaštiti pravoslavnih sakralnih objekta i slobode vjeroispovijedi pravoslavne i svih drugih konfesija, građani Tuzle i Tuzlanskoga kantona nisu dužni nikoga uvjeravati u svoje dobre i iskrene namjere.

"Iako su Tuzlaci izloženi nacionalističkoj hajci i napadima iste ideologije iz koje Vasilije Kačavenda crpi svoju mržnju i pakost prema svemu što nije velikosrpstvo, višedecenijska antifašistička i multikulturna tradicija Tuzle i Tuzlanskoga kantona sama po sebi jamči slobodu i sigurnost svima.

Garancije u vezi s povratkom u Tuzlu ne trebaju davati Tuzla i Tuzlanski kanton, nego vladika Kačavenda – da neće ponovo izdati časne pravoslavne vjernike i da će svoje djelovanje uskladiti s civilizacijskim i vjerskim načelima", ocijenio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.