BiH
0

Ajanović: Nisam razumio zašto je došlo do poskupljenja struje

FENA
Predstavnik Federalne regulatorne energije (FERK) Zdenko Šimunović odluku FERK-a o poskupljenju električne energije u Federaciji između ostalog pravda integriranjem bh. tržišta električne energije u evropsko tržište.

Ugovorom Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i BiH, o uspostavi energetske zajednice, dogovara se zajedničko regionalno regulatorno tržište električne energije. Obaveze iz ugovora su veoma zahtjevne, kazao je danas Šimunović tokom vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Formiranje zajedničkog tržišta podrazumijeva da 1. januara 2008. godine svi kupci koji nisu domaćinstva mogu izabrati svog dobavljača električne energije, a od 1. januara 2015. godine to mogu svi, uključujući i domaćinstva, kazao je između ostalog Šimunović.

"Iz njegovog (Šimunovićevog) obraćanja nisam razumio zašto je došlo do poskupljenja struje u FBiH", prokomentirao je poslanik SDA Irfan Ajanović.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma sazvana je na inicijativu poslaničkog Kluba SDA radi poskupljenja struje u FBiH. Očekuje se dugotrajna rasprava.

Sutra će se zbog istog problema u Sarajevu vanredno sastati i Dom naroda Federalnog parlamenta na inicijativu delegata Nermina Pećanca.

Za razliku od koncepta današnje rasprave u Predstavničkom domu, Pećanac će sutra odmah na početku sjednice predložiti zaključak: vratiti cijene električne energije na dosadašnji nivo.

"Neka se u tom smjeru vodi rasprava", izjavio je Pećanac za Agenciju FENA.