Čuvao logor Dretelj
0

Ahmetu Makitanu će u Švedskoj suditi za ratne zločine

FENA
Šveđaninu porijeklom iz Bosne i Hercegovine sudit će se u Švedskoj za ratne zločine počinjene nad Srbima u BiH između maja i augusta 1992. godine, saopćilo je tužilaštvo.

"Zločini su počinjeni na jugu Bosne i Hercegovine, blizu rijeke Neretve, koja je bila demarkacijska linija između hrvatskih i srpskih strana", precizira se u saopćenju tužilaštva.

Optuženik, čije ime nije precizirano, bio je "čuvar u logoru Dretelj u kojem je bio zatvoren veliki broj bosanskih Srba".

Prema pisanju dnevnog lista Metro, koji je objavio jednu optuženikovu fotografiju lošeg kvaliteta, on se zove Ahmet Makitan, a švedsko državljanstvo je dobio 2006. godine.

Prema optužnici, on je "zatvorenike mučio i s njima nehumano postupao".

Tužilaštvo smatra da bi suđenje moglo trajati nekoliko mjeseci zbog velikog broja zločina koji mu se pripisuju, što će zahtijevati puno logistike. Suđenje treba početi 13. oktobra.

Optuženik je uhapšen 12. januara na sjeveru Švedske.

Njegovo hapšenje je plod "duge" istrage, tokom koje je saslušano 70 osoba, i "tijesne" saradnje s mnogim zemljama, kao i sa Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, saopćilo je švedsko tužilaštvo.