Za bolje i efikasnije mjere
0

Ahmetović: Uskoro jedinstveni indeks potencijanih terorista

SRNA
Sadik Ahmetović (Foto: Sarajevo-x.com)
Sadik Ahmetović (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović najavio je da će uskoro biti sačinjen "jedinstveni indeks osoba" koje se dovode u vezu sa terorizmom, što će omogućiti preduzimanje boljih i efikasnijih mjera u borbi protiv terorizma.

"Ja sam reaktivirao Udarnu grupu za borbu protiv terorizma, koja je formirana još u vrijeme bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića. Sve uočene propuste kod ove grupe smo zamijenili, formirali smo Operativni centar u SIPA-i od svih policija koje vrše analizu svih spiskova koja postoje o eventualnoj opasnosti od pojedinaca, kada je u pitanju terorizam", rekao je Ahmetović novinarima u Sarajevu.

Ahmetović je odbacio svaku aluziju da neko štiti i pruža podršku vehabijama iz Gornje Maoče, dodajući da "kao ministar nikada i ni od koga nije imao bilo kakvu političku opstrukciju u svom radu".

"Mislim da terorizam ne treba podvoditi pod politiku, treba pustiti profesionalcima da rade svoj posao jer je to najbolji način borbe protiv terorizma. Ako to pretvorimo u neki politički obračun, onda ćemo smanjiti prostor profesiji da se tim bavi",  naveo je Ahmetović.

Ahmetović je potvrdio da će ponovo pokrenuti inicijativu za donošenje novog zakona o krivičnom postupku kako bi krivična djela terorizma bila definisana i imala sistem rukovođenja i komandovanja "sa nivoa BiH do zadnjeg policajca". On smatra da je to jedini način da policija bude još efikasnija.

"Ja sam poslije Bugojna predlagao da BiH ima zakon za borbu u prevenciji protiv terorizma ali, nažalost, nisam dobio podršku iz Banje Luke. Ovo pitanje pokušali smo riješiti kroz krivični postupak, ali mi u BiH imamo nametnuti Zakon o krivičnom postupku, koji prvo treba usvojiti, da bi ga mogli mijenjati. Ja ću ponovo raditi na tome da se napravi ovakav zakon", izjavio je Ahmetović.

On smatra da se zakonom mora uokviriti sistem rukovođenja i komandovanja za krivična djela terorizma, dodajući da sada ponekad postoji problem nadležnosti u ovom slučaju.
Ahmetović tvrdi da pripadnici policijskih agencija nisu imali propuste tokom akcije sprovedene nakon terorističkog napada vehabije Mevlida Jašarevića na američku Ambasadu u Sarajevu i navodi da bi nezavisni analitičari iz oblasti sigurnosti trebalo da  naprave analizu o tim dešavanjima i eventualnim propustima.