BiH
0

Ahmetović u posjeti Centru za mirovne operacije

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović posjetio je danas Centar za obuku za podršku mirovnim operacijama (PSOTC) u bazi Butmir s ciljem da Ministarstvo sigurnosti i Centar započnu saradnju kada je u pitanju obuka policajaca iz BiH koji odlaze u mirovne misije u inozemstvu.

Ahmetoviću je prezentirano šta Centar može pružiti u tom segmentu.

Ministar je u izjavi novinarima nakon razgovora rekao da je poznato da BiH trenutno koristi neke kapacitete mirovnih misija u BiH, ali da je izgradila i vlastite vojne i policijske kapacitete da može pružati usluge drugim zemljama u uspostavi i očuvanju mira.

"To je na određeni način poboljšanje rejtinga naše zemlje u međunarodnim krugovima i nadam se da smo danas definirali korake kojima će se uspostaviti suradnja između Centra i Ministarstva sigurnosti radi obuke policajaca koji idu van BiH i koji predstavljaju BiH u svijetu", kazao je Ahmetović.

Precizirao je da će Ministarstvo sigurnosti BiH uputiti Centru pismo namjere.

"Naša ambicija je da potpišemo jedan sporazum s Ministarstvom odbrane BiH koji će snažnije definirati ovu saradnju", rekao je on.

Ahmetović vjeruje da će se do kraja godine doći do sporazuma između dva ministarstva. Pismo namjere bit će upućeno odmah.

Komandant Centra za mirovne operacije brigadir Kenan Dautović je izjavio da se konkretan sadržaj današnjih razgovora odnosio na različite vidove saradnje.

Prva i osnovna je preduputna obuka za policijske službenike i pripadnike drugih agencija vezanih za ingerencije Ministarstva sigurnosti BiH.

"U tom kontekstu ove godine možemo ponuditi pojedinačna mjesta na postojećim kursevima", kazao je Dautović.

Za narednu godinu je dogovoreno da se formira radna grupa koja će razviti zaseban kurs iz ove oblasti i vjerovatno bi se u prvih šest mjseci naredne godine taj kurs mogao realizirati, imajući u vidu da postojeći kapaciteti zadovoljavaju oko 80 posto zahtjeva Ministarstva sigurnosti.

Dautović je naveo da su druga oblast kursevi koji se u Centru realiziraju u sklopu onoga što se naziva "šira sigurnosna sfera".

"Konkretno rade se kursevi o borbi protiv korupcije u sistemu sigurnosti i odbrane, zatim kursevi koji se tiču spolne ravnopravnosti u sistemu odbrane i saradnje, te interagencijska saradnja kadra, naprimjer, vojska radi s policijom, jer današnje hibridne operacije multinacionalnog karaktera naprosto zahtijevaju ekspertizu iz svih ovih oblasti", rekao je komandant Centra brigadir Dautović.