Otklanjanje uzroka štrajka
0

Ahmetović razgovarao sa Sindikatom Granične policije

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović obavijestio je danas predstavnike Sindikata Granične policije BiH o aktivnostima koje je poduzelo Ministarstvo sigurnosti prema Vijeću ministara BiH, a u cilju otklanjanja uzroka koji su doveli do štrajka Granične policije, potvrdio je Feni dopredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Predstavnici Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine danas su održali sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem u cilju prevazilaženja problema koji rezultiraju dvomjesečnim štrajkom uposlenika u toj oblasti.

"Prezentirani su nam podaci o tome da je Ministarstvo sigurnosti BiH obavijestilo Vijeće ministara BiH da je isposlovalo ranije donesene zaključke toga tijela", rekao je Hoffman.

Nime, Vijeće ministara BiH ranije je od Ministarstva sigurnosti zatražilo da izvrši izvodivost finansijskih pokazatelja a na osnovu informacija dostavljenih od Ganične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Hoffman kaže da je rezultat te analize da se plaće mlađih inspektora ne smanjuju, jer su oni ekonomski najugroženija kategorija, a ministar sigurnosti je poslao prijedlog Ministarstvu finansija kojem je predlažio da taj iznos bude 1.800.000 KM na godišnju razinu, kako bi plaće mlađih inspektora bile vraćene na raniji nivo.

Štrajk Granične policije traje od 1. maja ove godine, a štrajku su se pridružili Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Sindikat sudske policije.

Hofman je dodao da su zbog godišnjih odmora i potreba stanovništva ublažili intenzitet štrajka, te je zadržavanje na granici svedeno je na minimum, ali je činjenica da su postavljene table o štrajku i da je to prva poruka na koju nailaze stranci kad ulaze u BiH.