BiH
3

Ahmetović pozvao Sindikat Granične policije BiH na razgovor

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Dopredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hoffman kazao je FENI da je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović pozvao rukovodstvo Sindikata granične policije BiH sutra na sastanak u cilju prevezilaženja problema koji rezultiraju dvomjesečnim štrajkom uposlenika u toj oblasti.

"Sindikatu ostaje da razgovara sa svakim ko na bilo koji način može eventualno doprinijeti rješenju nagomilanih problema zbog kojih je i krenuo u štrajk. Opredijelili smo da saslušamo ministra i vidimo kakve su mogućnost za rješavanje, mada je taj poziv itekako zakasnio", kazao je Hoffman i precizirao da je Granična policija upravna organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH.

Štrajk granične policije traje od 1. maja ove godine, a štrajku Granične policije BiH (GPBiH) pridružili su se Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Sindikat sudske policije.

Hoffman kaže da je njihov osnovni zahtjev "da se zaustavi erozija ekonomsko-socijalnih prava koja se prvenstveno ogleda u enormnom smanjenju plata policijskim službenicima".

"Zbog godišnjih odmora i potreba stanovništva mi smo u dobroj mjeri ublažili intenzitet štrajka. Zadržavanje na granici svedeno je na minimum, ali je činjenica da su postavljene table o štrajku. To je prva poruka na koju nailaze stranci kad ulaze u BiH". istaknuo je Hoffman.