BiH
16

Ahmetović: Povećati ulogu žena u sigurnosnim strukturama

SRNA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je danas u Sarajevu da se u zadnjih nekoliko godina u BiH integraciji rodnih pitanja u sektor sigurnosti pridaje posebna pažnja, a da Ministarstvo kontinuirano već nekoliko godina ulaže velike napore da bude povećan broj žena u mirovnim misijama.

"Naše institucije na svim nivoima vlasti, uz podršku nevladinih, međunarodnih organizacija, akademske zajednice i medija ulažu velike napore kako bi bio podignut, prije svega, nivo svijesti i znanja o konceptu roda u sektoru sigurnosti i provele neophodne reformske aktivnosti s ciljem postizanja rodne jednakosti u ovom, još dominantnom, moramo priznati, 'muškom' sektoru", naglasio je Ahemtović.

Ahmetović je na ceremoniji dodjele certifikata polaznicima kursa "Rodna pitanja u sektoru sigurnosti" ocijenio da su žene još nedovoljno zastupljene u ovom sektoru, ne samo u BiH, nego i u svijetu. 

"Nema ih dovoljno na pozicijama na kojima se donose odluke, niti u politici, niti u sigurnosnim strukturama, niti u mirovnim misijama", pojasnio je Ahmetović. 

Ahmetović je istakao da je veoma bitno motivisati i ohrabriti žene da se opredjeljuju za rad u sigurnosnim strukturama, navodeći da ukoliko BiH želi da izgradi istinsku demokratiju i socijalnu pravdu mora u potpunosti da obezbijedi ravnopravnost polova u svim sferama javnog života.  

"Važno je i ugraditi mehanizme koji će obezbijediti napredovanje žena do najviših pozicija u ovom sektoru, a još je važnije prepoznati i prihvatiti neophodan 'ženski' doprinos u efikasnom funkcionisanju ovih institucija", naglasio je Ahmetović. 

Cilj kursa, koji je od 7. do 11. maja pohađalo 16 polaznika iz Ministarstva sigurnosti i Oružanih snaga BiH, bio je da budu podignuti svijest i razumijevanje pojma rodnih pitanja u sektoru sigurnosti sa posebnim naglaskom na ova pitanja u kontekstu mirovnih operacija. 
Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović rekao je da rodna pitanja u sektoru sigurnosti predstavljaju važan segment svakodnevnog rada vladinih i nevladinih agencija i organizacija, pa je zato važno da budu promovisana na adekvatan način. 

"I sam kurs je potvrda da se ovoj problematici pristupilo na inovativan i kreativan način. Rodna ravnopravnost se može razumjeti ne samo kao puki proces prebrojavanja, već kao poligon jednakih mogućnosti", istakao je Ibrahimović. 

On je najavio da će Centar za obuku za podršku mirovnim operacijama (PSOTC) BiH, u okviru kojeg je održan kurs, od početka naredne godine preći u sastav Oružanih snaga BiH. 

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Jurij Afanasijev rekao je da očekuje da ovaj centar postane regionalni terminal. 

Komandant PSOTC-a Kenan Dautović rekao je da ovaj kurs treba ponuditi cijeloj regiji zapadnog Balkana i da on ima svijetlu budućnost, te da očekuje da dobije UN akreditaciju.