BiH
113

Ahmetović: Policijska vježba u RS-u je bila u pogrešno vrijeme, Bošnjaci su preplašeni

Piše: A. B.
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sadik Ahmetović za Klix.ba je kazao da je trenutak izvođenja taktičko-pokazne vježbe "Drina 2016" prije nekoliko dana bio potpuno pogrešan jer se na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni dešavaju različita previranja, što se posebno odnosi na referendum u Republici Srspkoj (RS).

Ametović navodi da su policijske vježbe potrebne sigurnosnim snagama u BiH te da država sa Srbijom ima potpisan sporazum o policijskoj saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i težih krivičnih djela.

"Izvođenjem vojne vježbe 'Drina' narušen je Međunarodni sporazum koji definira odnose između dvije zemlje, a ne između dijela jedne države, u ovom slučaju Republike Srpske i Srbije. Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) su otišli mimo procedura, zakona i sporazuma o policijskoj saradnji te je time entitet skršio sporazum, Ustav i zakon. Trenutak u kojem se ova policijska vježba odvijala je potpuno pogrešan, jer je situacija u BiH dosta teška zbog najavljenog referenduma u RS-u, antidejtonskog djelovanja vlade i straha stanovnika - pogotovo Bošnjaka na području Podrinja i cijelog područja entiteta", navodi Ahmetović.

Zastupnik SDA u PS BiH misli da je vježba "Drina" imala cilj poslati policijsku poruku i dijelom isprovocirati Bošnjake u BiH. Navodi kako je BiH do sada imala niz polcijskih vježbi ne samo sa Srbijom, već i sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ali da je ovoga puta sve bilo drugačije zbog prisustva i govora predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika RS-a Milorada Dodika koji su u teškom političkom trenutku poslali poruke.

"Na moje današnje izjave da su Bošnjaci u Podrinju preplašeni, da strahuju za svoju egzistenciju te da su dodatno uznemireni zbog policijske akcije, reagirala je poslanica SNSD-a Milica Marković koja je kazala da se pojedini Bošnjaci i trebaju plašiti policijske vojne vježbe Srbije i RS-a. Ja ću je napomenuti da mi nismo niti ćemo ikada zaboraviti da je MUP RS-a po presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu okarakterisan kao izvršilac genocida u Srebrenici. Situaciju dodatno usložnjava činjenica da su u genocidu učestvovali i Škorpioni iz reda MUP-a Srbije", ističe Ahmetović i dodaje kako ni Dodik ni Nikolić nisu poslali poruke mira i stabilnosti u regionu, već sasvim suprotno.

U ovakvim trenucima, kako ističe naš sagovornik, važno je imati snage i hrabrosti za suprostavljanje svim neprijateljima, ali i iskoristiti sve pravne i demokratske načine za očuvanje ustavnog poretka i mira u BiH.

"Trenutno najveću odgovornost ima Međunarodna zajednica i visoki predstavnik u BiH, a mislim da ovo što se dešavalo prethodnih dana i mjeseci, od odluke o raspisivanju referenduma do današnje prijetnje da će on izazvati strah kod Bošnjaka, treba ponukati Vijeće za implementaciju mira (PIC) da donese odluke koje će to zaustaviti. Sve suprotno tome će otvoriti procese koji mogu biti loši za stabilnost naše zemlje", zaključuje Ahmetović.

Podsjećamo, poslanica SNSD-a u PS BiH Milica Marković danas je rekla kako se vježbe koju su izveli MUP Srbije i RS-a trebaju plašiti Bošnjaci jer je pokazana snaga.