BiH
81

Ahmetović o referendumu u RS-u: Mir nema cijenu, OHR mora reagovati odmah

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dok se međunarodna zajednica bavi davanjem deklarativnih izjava i upozorenja o ozbiljnosti referenduma, vlasti u entitetu RS nastavljaju sa aktivnostima pripreme referenduma o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika najavljenog za 15. novembar.

Tako je jučer u "Službenom glasniku RS-a" objavljena Odluka Ustavnog suda o referendumu u kojoj stoji da će referendumsko pitanje glasiti:

"Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS?".

Stav Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH je jasan: riječ je o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ipak, međunarodna zajednica pasivno posmatra sve aktivnosti vlasti u entitetu RS, a koje su usmjerene ka direktnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma ne poduzimajući nikakve konkretne mjere koje bi osigurale poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

U nedavnom razgovoru za Klix.ba potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kazao je kako visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko i OHR posljednjih godina ne provode nikakve aktivnosti sem slanja deklarativnih saopćenja za medije i iznošenja mišljenja.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je kako je međunarodna zajednica na ispitu jer je došlo do direktnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On ističe da međunarodna zajednica u BiH ima svoju jasnu ulogu i da je u samom startu trebala spriječiti predsjednika RS-a da demonstrira razgradnju države i institucija države BiH.

"Ukoliko ne dođe do jasne reakcije OHR-a ovo pitanje će se multiplicirati na druge institucije BiH u narednom periodu. Mislim da visoki predstavnik i zemlje članice PIC-a moraju odmah donijeti odluku da se referendum zaustavi", kazao je za Klix.ba Ahmetović.

Ahmetović dodaje da je pitanje referenduma o pravosuđu u RS-u ozbiljna stvar jer se radi o pitanjima koja mogu u narednom periodu biti nametnuti i u drugačijim oblicima, o drugačijim institucijama i drugačijim referendumskim pitanjima.

"To može ugroziti mir u BiH, a mir nema svoju cijenu. Stava sam da je sada na potezu međunarodna zajednica kako se ne bi destabilizirala država BiH i region. Očito je da su Dodikove namjere takve da je ovo samo početak dezintegracije državnih institucija. Bošnjaci i Hrvati nemaju nikakvih mehanizama da u entitetu RS ovo pitanje zaustave", rekao je Ahmetović.

On je rekao kako je međunarodna zajednica kreirala Dejtonski mirovni sporazum i da je od samog početka bila svjesna činjenica da postoje sporne tačke preko kojih se država može dovesti u pitanje.

"S toga je i predviđena institucija visokog predstavnika i zbog toga on mora reagovati. Ako ne reaguje preuzima na sebe veliku odgovornost da se ovo pitanje multiplicira i da se ugrozi mir i stabilnost BiH", kazao je Ahmetović.

Ahmetović ističe kako visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH gubi svoj smisao ukoliko ne reaguje na referendum jer je i sam Valentin Inzko kazao u svom izvještaju UN-u kako entitet RS krši Dejtonski mirovni sporazum.

"Nakon toga svega ukoliko visoki predstavnik ne reaguje onda stvarno dovodi u pitanje svoj smisao. Treba otvoreno reći i ako ima država u PIC-u koje ga sprječavaju da reaguje. Građani BiH treba da znaju koje zemlje članice PIC-a žele dezintegraciju BiH. Visoki predstavnik treba to jasno i nedvosmisleno reći", rekao je Ahmetović.

Na kraju je kazao kako se boji da bi raspisivanje referenduma u entitetu RS moglo izazvati mnogo više problema nego što smo i sami svjesni u ovom trenutku.

"Bojim se da se referendumom o pravosuđu samo testiraju neki veći koraci koji bi mogli ugroziti mir. Slaba reakcije visokog predstavnika daje prostora da se takva politika nastavi, ali svi oni koji imaju to vrstu odgovornosti moraju znati da strpljenje Bosanaca i Hercegovaca koji vole ovu državu ima svoj kraj", zaključio je Ahmetović.