BiH
155

Ahmetović o napadu na Vučića: Siguran sam da ovaj problem nisu napravile porodice žrtava

Piše: J. H.
Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)
Nakon današnjeg incidenta na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, reagovali su mnogobrojni Srebreničani među kojima i Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Premijer Srbije i njegova delegacija napadnuti su pri odlasku iz Potočara, a Vučić je zadobio povredu na licu nakon kamenovanja. Sve ovo, nažalost, bacilo je sjenu na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i ukop 136 nevinih žrtava srebreničkog genocida.

"Do ovoga nije trebalo doći, morali su ostati dostojanstveni bez obzira na retoriku Vučića posljednjih dana, a koja je vezena za rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN. Trebali smo se, kao što je reisu-l-ulema Kavazović rekao, okrenuti prema tabutima u kojima su kosti šehida a ne prema bilo kome drugom", kazao je Ahmetović za Klix.ba.

Kako kaže, cijeli slučaj je poremetio ukop i obilježavanje genocida u Srebrenici.

"Problem destabilizacije u sigurnosti se uglavnom odrazi na povratnike u ovom gradu, njihovu djecu, objekte, džamije... Ovaj problem nisu napravile porodice žrtava, u to sam siguran. Siguran sam da kad bismo pitali one koje danas kopamo i oni koji su ukopani u Potočarima šta žele svojoj djeci, siguran sam da bi rekli da žele mir. Mir je najpotrebniji ljudima koji su preživjeli zločin genocida, pogotovo žrtvama koje su se vratile u Podrinje. Nadam se i apelujem svima koji mogu pomoći da ne dođe do destabilizacije sigurnosti", kazao je Ahmetović za Klix.ba.