BiH
0

Ahmetović: Nedopustivo što je strategija protiv maloljetničke delikvencije stajala u ladicama dvije godine

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH zaključila je na današnjoj sjednici da je nedopustivo što je Strategija protiv maloljetničke delikvencije u BiH 2006.-2010. čekala dvije godine zbog nekih birokratskih problema, izjavio je za Fenu po završetku sjednice predsjedavajući ove komisije Sadik Ahmetović.

Ahmetović kaže da se nije desilo to da Strategija nije izašla na svjetlo dana dvije godine, danas možda ne bismo imali ovakve probleme s maloljetničkom delikvencijom.

  • Komisija vjeruje da se nije čekalo dvije godine, da Strategija nije bila u ladicama, da su institucije koje su to bile obavezne prema Strategiji donijele određene mjere, stanje u vezi s maloljetničkom delikvencijom bilo bi unaprijeđeno, rekao je on.

Ahmetović je naveo da je Komisija svojim zaključkom pozvala sve institucije koje su identificirane u Strategiji da urade sve neophodne akte koji su definirani Strategijom.

Komisija je danas, također, prihvatila nekoliko amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima te na Prijedlog zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. Ahmetović je kazao da se tu radi o tehničkim izmjenama koje u suštini ne mijenjaju same zakone.