BiH
23

Ahmetović: Nadam se da će vodstvo RS-a odustati od antidejtonskog djelovanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović smatra da je sastanak najviših zvaničnika Republike Srbije i RS-a u Beogradu rezultirao porukom Miloradu Dodiku da odustane od referenduma o Danu Republike, zakazanog za 25. septembar.

Iako stav Srbije nije iskazan na potpuno eksplicitan način, Ahmetović je siguran da je ova susjedna zemlja procijenila da je odustajanje od referenduma u ovom trenutku od interesa za Srbiju, "a Milorad Dodik nikako da shvati da je to od interesa i za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region".

Komentirajući upit u vezi s implikacijama i epilogom sastanka u Beogradu, Ahmetović je kazao da je ono što je od interesa za BiH, istovremeno i od interesa za RS, s obzirom na to da narušavanje dejtonskog Ustava BiH može imati direktne posljedice na taj bh. entitet.

"Nadam se da će političko vodstvo iz Banje Luke shvatiti poruku cijele Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, pa i Srbije i da će odustati od antidejtonskog i antiustavnog djelovanja unutar BiH", navodi Ahmetović, ocijenivši da je to najbolje rješenje, ne samo za BiH, nego i za cijeli region.

Kako mediji prenose, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu pružili podršku održavanju najavljenog referenduma u RS-u, ali ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u tom entitetu.

U zajedničkoj izjavi predsjednika i premijera Srbije, koja je nakon sastanka podijeljena novinarima, ističe se da je osnovna tema bila očuvanje stabilnosti i mira u regiji.

Nikolić i Vučić istaknuli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta RS.

Nikolić i Vučić su se sastali sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, koji je i prvi stigao na sastanak, zatim predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem, kako bi razmotrili situaciju nastalu nakon što je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS-a.

Upravni odbor PIC-a pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, koji je zakazan za 25. septembra, te poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.