BiH
161

Ahmetović: Jučerašnja odlikovanja ratnih zločinaca u NSRS-u su skandal i zabrinjavajuća poruka

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlikovanje osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske je skandal i svojevrsna poruka da su institucije vlasti RS-a vlasništvo samo jednog naroda, smatra poslanik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović.

"Način na koji je Narodna skupština Republike Srpske obilježila 25 godina postojanja i rada može se okarakterisati jedino kao skandal. Zastrašujuća je već sama činjenica da se u RS-u pokušava slaviti još jedan, nakon 9. januara, datum koji je bio uvod u četiri godine stradanja nesrba na ovim prostorima. No, proslaviti ga odlikovanjem osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, u instituciji koja treba da reprezentuje sve građane ovog entiteta, je jednostavno nedopustivo", poručio je Ahmetović.

On dodaje da je Tribunal u Hagu u nekoliko presuda detaljno opisao "zasluge" osoba kojima su jučer dodijeljene povelje, a to su etničko čišćenje, progoni, zločini protiv čovječnosti pa čak i genocid.

"Ako je već NSRS imala potrebu nešto reći o tom njihovom 'doprinosu' u stvaranju RS-a, onda ga je trebala osuditi. Odlučeno je ipak drugačije i zaista ne znam kako će bošnjački poslanici nakon ove morbidne priredbe učestvovati u radu skupštine koja se, očigledno, ponosi svojom ratnom prošlošću, a ljude po čijoj su naredbi ubijene hiljade građana ove zemlje smatra 'zaslužnim'. Sad bi se poslanici koalicije Domovina s pravom mogli upitati da li dolaskom na sjednice NSRS-a nehotice daju legitimitet politici Radovana Karadžića", naglašava Ahmetović.

On smatra kako je ovo i jedan od ciljeva obilježavanja ove godišnjice i kako Republika Srpska već odavno nastoji pokazati da su njene institucije "vlasništvo" samo jednog naroda.

"Bošnjacima i Hrvatima jučer je poslana jasna poruka. Poručeno nam je da nismo dobrodošli u NSRS te da će se vlast RS-a radije odreći svojih građana nesrpske nacionalnosti nego ratnih zločinaca. Sve je ovo posebno zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir da se u ovom trenutku u proceduri nalazi novi Zakon o lokalnoj samoupravi koji briše odredbu o tome da načelnik i predsjednik Skupštine općine ne mogu dolaziti iz reda istog naroda. Očigledno je na djelu neka sistemska politika koja ima za cilj da na ovaj ili onaj način "istjera" Bošnjake iz institucija u entitetu RS", zaključuje Ahmetović.