BiH
245

Ahmetović: Ivaniću nisu smetali Bošnjaci kada su ga izabrali u Predsjedništvo BiH

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović ocijenio je kako političari iz RS-a koče napredak BiH. Posebno se osvrnuo na izjave člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kojem, kako kaže, nisu smetali Bošnjaci kada su ga izabrali u izvršnu vlast.

Ahmetović je u razgovoru za Klix.ba posebno kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka zbog pasivnosti.

Kazao je kako se Narodna skupština RS-a, koja je danas donijela odluku o neprihvatanju rezultata popisa stanovništva BiH po metodologiji Agencije za statistiku BiH, ponovo bavila temama za koje uopće nije nadležna te da je stvorila pretpostavke da međunarodna zajednica, odnosno Vijeće za implementaciju mira (PIC), konačno reaguje i poništi odluke koje ruše državu BiH.

"Visoki predstavnik u BiH nema jasan stav u vezi s ovim dešavanjima, a on je jedini koji u ovom trenutku može i mora reagovati i poništiti odluke Narodne skupštine RS-a. Valentin Inzko to ne radi jer se kao i drugi boji Milorada Dodika i njegovih poteza", rekao je Ahmetović.

Dodao je da su zaključci Narodne skupštine RS-a doneseni jer se pokazalo da u RS-u ima "više Bošnjaka nego što je planirao ratni zločinac Radovan Karadžić", odnosno u ovom trenutku "više od onoga koliko bi bilo dovoljno Dodiku da u nekom budućem vremenu nesmetano raspiše referendum i odvoji RS".

"Nažalost, međunarodna zajednica to nijemo posmatra. Bojim se da će takva blijeda uloga međunarodne zajednica stvoriti probleme BiH i ugroziti njenu stabilnost i budućnost", kazao je Ahmetović.

Na pitanje kako komentariše izjave člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića da može doći do ozbiljne krize institucija BiH ako se ništa ne promijeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovništva, on je odgovorio kako je sramotno da jedan od šefova države istupa na takav način.

"Neko ko bi trebao da vuče državu naprijed javno prijeti i zaustavlja procese u BiH. Mladenu Ivaniću nisu smetali Bošnjaci kada su ga izglasali da bude član Predsjedništva BiH iz RS-a, a sada mu smetaju jer ih ima više nego što bi on volio", rekao je Ahmetović.

On dodaje da kompromisa kada je u pitanju država BiH, njeni entiteti i nacija ne treba biti.

"To jasno treba reći i Mladenu Ivaniću i Mladenu Bosiću i Miloradu Dodiku. Nema cijenu borba za bosansku državu i nema cijenu ugrožavanje nacionalnog identiteta, dakle o tome nema kompromisa", kazao je ističući da politika prema RS-u mora doživjeti totalni zaokret.

Ahmetović vjeruje da će manji bh. entitet objaviti rezultate popisa jer ih u tome niko neće spriječiti.

"Oni će napraviti haos. Smetnja su Bošnjaci u RS-u i to je nešto o čemu Ivanić, Bosić i Dodik imaju konsenzus", kazao je Ahmetović.

S obzirom na to da se i Savez za promjene, koji čini parlamentarnu većinu na nivou države BiH zajedno sa SDA, HDZ BiH i SBB-om, slaže da RS treba sam objaviti rezultate, Ahmetovića smo pitali kakva je budućnost koalicije na državnom nivou.

"Ne znam stvarno koji se to napredak osjetio kada je u pitanju koaliranje sa Savezom za promjene. Jesmo li to mi napravili nešto spektakularno? Je li napravljen neki evropski proces koji vodi BiH naprijed? Sada imamo Ivanićevu politiku koja je potpuno ista Dodikovoj, dakle zaustavljanje evropskog puta BiH", smatra Ahmetović.

Na pitanje zašto bošnjačke i probosanske stranke pasivno reaguju na ovakvu vrstu problema, kazao je kako uopće nije siguran da li oni vide problem s obzirom na to da "ne izlaze iz Sarajeva".

"Treba izaći iz Sarajeva i susresti se s problemima koje imaju naši građani u svakom dijelu zemlje. Ja ne vidim da bilo ko ide u pravcu da se ta pitanja riješe. Ne znam kakve su politike probosanskih stranaka, ali ovo što trenutno imamo je i ugrožavanje države BiH i ugrožavanje bosanskog naroda u RS-u", zaključio je Ahmetović.