Sprečavanje nelegalne imigracije
0

Ahmetović i Šahin potpisali Sporazum o readmisiji

Sarajevo-x.com
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Turske Idris Naim Šahin potpisali su danas u Ankari Sporazum o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, koji će značajno doprinjeti sprečavanju nelegalne imigracije.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja još jedan od dokaza prijateljskih odnosa između BiH i Turske koji se stalno razvijaju, ocjenjeno je tokom sastanka delegacija dvije zemlje. Ministar Ahmetović je istakao da je ovaj sporazum od velike važnosti za obje zemlje, s obzirom da su posljednjih godina postale izrazito interesantne za ilegalnu migraciju.

"Obje naše zemlje susreću se sa ozbiljnim prijetnjama po njihovu sigurnost, od organizovanog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine drogama i drugih oblika kriminalnih aktivnosti. Stoga je veoma važno da stalno unaprjeđujemo našu saradnju, što činimo i tokom ova dva dana intenzivnih susreta i na ministarskom nivou, ali i na nivou službi nadležnih za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, borbe protiv ilegalnih migracija te policijskog školovanja i obuke", kazao je Ahmetović, pozvavši ministra Šahina u uzvratnu posjetu BiH.

U bh. delegaciji nalazi se i zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Dominković, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Mirsad Vilić, direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić i Branko Vukoja, direktor Agencije za policijsko obrazovanje i obuku.

Drugog dana posjete predviđen je obilazak niza ustanova turske policije i razgovora o mogućnostima razvijanja saradnje u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i policijske obuke.