Evropski pokret u BiH
0

Ahmetović i Rizvo dobili priznanje za ukidanje viza

FENA
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Predstavnici Evropskog pokreta u BiH uručili su u četvrtak u Sarajevu Orden za posebne zasluge u procesu EU integracija ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću i šefu Pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Samiru Rizvi za poseban doprinos u procesu ukidanja viznog režima za građane BiH.

Na skupu organiziranom tim povodom Ahmetović je naglasio da BiH nema drugog osim evropskog puta, te izrazio nadu da je liberalizacija viznog režima na određeni način otvorila ta vrata.

Uvjeren je da će uskoro biti formirana državna vlada koja će potom napraviti jasnu agendu kako bi BiH mogla aplicirati za kandidatski status.

On je prenio utiske sa sastanka u srijedu u Briselu i naglasio da je tamo konstatirano da nema potrebe da u BiH dolaze eksperti radi evaluiranja dosad urađenog posla i provjeravanja provođenja odluke o bezviznom režimu.

On je posebno zahvalio bh. građanima koji poštuju pravila i procedure zemalja Šengena.

Današnjem događaju prisustvovao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je dobitnik istog priznanja. On je ponovio da će EU pomagati BiH na njenom evropskom putu, ali i upozorio da i BiH u tome mora dati svoj doprinos. Smatra da su današnji dobitnici priznanja dokaz da je to i moguće.

Odlukom Skupštine Evropskog pokreta od 7. decembra prošle godine, nosioci istog priznanja za 2010 - 2011. godinu u istoj kategoriji su i Tanja Fajon, Valentin Inzko i Igor Davidović, kojima su priznanja ranije uručena. Ta priznanja naknadno će dobiti Stefan Fuele, Miroslav Lajčak, Cecilija Melstrom, Imre Varga, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Osman Topčagić.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je da je Orden za posebne zasluge u procesu EU integracija njihovo najviše priznanje, a odlukom Skupštine Evropskog pokreta dodijeljivat će ga ubuduće tradicionalno u povodu Dana Evrope pojedincima i institucijama iz BiH i inozemstva koji su doprinijeli uspjehu procesa evropskih integracija i stvaranju boljeg imidža BiH u svijetu.