BiH
108

Ahmetović: I ja sam emotivno vezan za zastavu s ljiljanima, ali sam prihvatio realnost

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
"Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS treba sprovesti jer je ona korisna za RS. Republika Srpska ne može opstati ako ne poštuje sve ljude u RS. To moraju znati oni koji se protive odluci", kazao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović je rekao kako sve strukture vlasti u BiH moraju poštivati odluke Ustavnog suda BiH. On ističe da bi situacija bila mnogo drugačija da je do sada postojala krivična odgovornost svih onih koji nisu poštivali odluke ovog suda.

"Oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH ne poštuju ni državu BiH. Bilo je još odluka koje su možda udarale na emocije Bošnjaka ili Hrvata, ali su se one poštivale. I ja sam emotivno vezan za zastavu s ljiljanima, za zastavu pod kojom je odbranjena i priznata država BiH, ali sam prihvatio realnost. Svi smo prihvatili da imamo zastavu koju svi prihvataju, dakle zastavu svih u BiH", kazao je Ahmetović.

Dodao je da na isti način Dan RS treba biti dan koji svi prihvataju bez obzir na naciju i vjeru. On je kazao i kako međunarodna zajednica u BiH ima svoju ulogu ističući kako su oni koji su kreirali dejtonski Ustav znali da on ima svoj prostor za opstrukcije.

"U tom trenutku je on jedino bio moguć jer je zaustavljen rat u BiH. Zadatak eliminisanja tog prostora za opstrukciju ima visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH jer je njegova institucija i instalirana iz tog razloga", rekao je Ahmetović.