Ispravljena nepravda
0

Ahmetović: Do Divjakovog hapšenja je došlo greškom

Sarajevo-x.com
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Povodom odluke austrijskog suda o odbijanju izručenja Jovana Divjaka Srbiji, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, kazao je da vjeruje kako je do Divjakovog hapšenja došlo “greškom”.

“Radilo se o grešci koja je ispravljena na ovaj način. Pravosuđe Austrije je postupilo najbolje kako je moglo. Ovo što se desilo danas moglo se uraditi ranije, ali nikada nije kasno”, kazao je Ahmetović za BIRN - Justice Report.

Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH (ABiH), uhapšen je u Austriji 3. marta ove godine po potjernici Republike Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici. Pušten je 8. marta da se brani sa slobode uz kauciju, ali nije mogao napustiti Austriju do konačne odluke suda.

Ahmetović je istaknuo da od novembra 2010. godine – nakon što je donesena odluka na konferenciji Interpola u Dohi – crvene difuzne potjernice Interpola “više ne mogu biti razlog da određena osoba bude privedena”.

Rezolucijom usvojenom na Generalnoj skupštini Interpola spriječeno je raspisivanje crvenih potjernica za ratne zločine bez saglasnosti države na čijeg se državljanina odnosi, što znači da određena zemlja ne može za bh. državljaninom raspisati crvenu potjernicu za ratni zločin bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine.

Ahmetović je ipak rekao da ne zna šta bi se desilo ako bi Divjak otputovao u neku drugu zemlju.

Povodom odluke suda u Austriji javnosti se obratio i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je istakao da je “izuzetno obradovan viješću da je srbijanski zahtjev za izručenje odbačen kao neosnovan”.

“To je bilo jedino ispravno rješenje, koje će dovesti do još boljih odnosa BiH i Austrije. S povratkom Divjaka u našu domovinu bit će vraćena i nada da će se prestati s maltretiranjem državljana BiH koji su časno branili svoju zemlju”, kazao je Komšić u saopćenju za javnost.

Komšić je u saopćenju istakao da je “krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH okonča slučaj ‘Dobrovoljačka’, kako se ovakve stvari ne bi više događale niti generalu Divjaku, niti drugim osobama”.

Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije, rekao je srbijanskim medijima da u odluci austrijskog suda kojom se odbija izručenje Divjaka Srbiji “očigledno postoje neki drugi razlozi koji nemaju veze s pravom”.

Zbog sumnje da je učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, prošle godine je u Velikoj Britaniji uhapšen i Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH. Međutim, sud u Londonu odbio je zahtjev Srbije za njegovo izručenje, obrazloživši da se radi o “zloupotrebi procesa u političke svrhe”.