BiH
99

Ahmetović: Bošnjaci i međunarodna zajednica samo šute, a Hrvati lobiraju

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Pored Mostara jedno od ključnih žarišta unutrašnjih previranja na političkoj sceni u BiH jeste i općina Srebrenica. Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović ističe kako se Srebrenici ne pridaje tolika pažnja kao Mostaru iz razloga što HDZ BiH ima prostora za lobiranje u Evropskoj uniji te da je taj pristup nažalost jednonacionalan.

Ahmetović je kazao kako je Srebrenica jedna od ključnih tačaka koje često znaju poremetiti unutrašnje odnose u BiH, a ponekad i regionu, prije svega misleći na odnose naše zemlje sa Srbijom.

"Bošnjaci su pobijedili na prvim poslijeratnim izborima u Srebrenici i njima je tu pobjedu oduzeo OHR nametanjem statuta time što je izjednačio bošnjačke i srpske glasove kroz način odlučivanja u Skupštini Općine Srebrenica", rekao je on.

Dodao je da pored toga postoji i presuda Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid, zatim presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću te niz drugih presuda.

"Ono što je zabrinjavajuće jeste da se uvijek uspiju prije nametnuti drugi problemi. Ja ne sporim da je obaveza i da treba da se provedu odluke Ustavnog suda, da se provedu odluke Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, ali Brisel nam to nameće kao uslov za napredovanje ka Evropskoj uniji. Ja ni to ne sporim, ali sporim licemjerno šutanje na presudu Međunarodnog suda za genocid. Mislim da je to strašnija presuda i u poređenju sa gradom Mostaraom, a i u poređenju sa presudom Sejdić-Finci", ističe Ahmetović.

Na pitanje zašto se potencira rješavanje statusa grada Mostara, a ne i Srebrenice i da li u tome ima utjecaj i dobra lobistička pozicija HDZ-a BiH, Ahmetović odgovara potvrdno.

"Vjerujem da predstavnici hrvatskog naroda u BiH imaju sada prostora za lobiranje u Briselu s obzirom na to da je Hrvatska članica EU. Samim tim ima zastupnike u Evropskom parlamentu. Vjerujem da je to jedan od način i da je nažalost taj pristup jednonacionalni", smatra Ahmetović.

S obzirom na to da je lobiranje legitimno sredstvo svih, Ahmetovića smo pitali šta je sa bošnjačkim lobistima u poređenju sa hrvatskim. On ističe kako je razlika u tome što Bošnjaci za razliku od Hrvata šute.

"Svi Bošnjaci, svi predstavnici političkih stranaka u BiH, svi istaknuti Bošnjaci i predstavnici institucija i akademske zajednice, svi oni šute pred presudom za genocid. Bošnjački narod je jedini narod koji ima papir na kojem stoji presuda za genocid", kazao je Ahmetović, te dodao da se ovakvim ponašanjem pokazuje samo nacionalna nezrelost.

"Zamislite kako bi se ponašali predstavnici drugih naroda u domaćim i međunarodnim insitucijama? Nažalost, Bošnjaci šute, ali žrtve neće da šute i neće šutjeti ubuduće. Spremni smo napraviti svaki korak koji će zaustaviti one koji negiraju genocid. To će se pokazati i kroz izbore u Srebrenici samo ako i Bošnjaci i međunarodna zajednica budu šutjeli", zaključuje Ahmetović.