BiH
0

Ahmetović: Ako dođe do smjene Zvizdića, pokrenut ćemo proceduru smjene Bećirovića

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ukoliko dođe do smjene predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlameta Denisa Zvizdića, Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru smjene Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, kazao je danas Feni potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.

"To je jasno. Dakle, nema nikakvog razloga da SDA bježi od toga. Ono što SDP trenutno radi i što radi zadnja tri mjeseca, stvara politički haos i evo dodatno ga produbljuje. Ima zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Parlamenta, a znaju da ne mogu napraviti rekonstrukciju Federalne vlade. Ako znaju da ne mogu napraviti rekonstrukciju Federalne vlade, znaju da ne mogu smijeniti predsjednika Federacije, stvaraju dakle jednu novu većinu u Parlamentu, a imate drugu većinu u Vladi Federacije", kazao je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, to mogu samo raditi oni koji ne razumiju ustav ove zemlje i oni koji ne žele dobro ovoj zemlji.

"Mi ćemo pokrenuti proceduru. Naravno da nećemo krenuti "grlom u jagode". Kada pokrenemo proceduru smjene znat ćemo gdje je početak, a gdje kraj. Nećemo posegnuti ni za jednim političkim potezom koji će napraviti haos", kazao je Ahmetović.

Potrudit će se, dodao je, da ta većina na nivou BiH bude većina koja će vjerovatno nastaviti egzistirati. Ona će dobiti svoje konture u narednom periodu.

"Šta oni imaju protiv Denisa Zvizdića? Denis Zvizdić je bolji predsjedavajući od svakog onog koga kandidira i SBB i SDP. Oni mijenjaju najboljeg, a znaju da je sasvim druga struktura u Vladi Federacije. Mi nemamo ništa protiv Denisa Bećirovića, ali imamo protiv političkih poteza SDP-a koji se dešavaju zadnja tri mjeseca. Oni su neracionalni, protivustavni i potezi koji su napravili haos u ovoj zemlji, potezi koji su zaustavili ovu zemlju, potezi koji su vratili zemlju nazad, potezi koji su inicirali neke antievropske zakone, od sukoba interesa, zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i Federacije BiH", kazao je Ahmetović.

Zatim, dodao je, pokušaj protuzakonskog imenovanja upravnih odbora, smjena direktora, uplitanja u autonomiju Univerziteta u Sarajevu, pa u Tuzli...

"To su problemi zbog kojih objektivno imamo sasvim dovoljne i debele razloge da im stavimo do znanja i hoćemo da zaštitimo institucije ove zemlje", kazao je Ahmetović.

Upitan u vezi sa zahtjevom za smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH, Ahmetović je odgovorio: "Očekujemo da se ispoštuje samo procedura".

"Mi ćemo se povinovati, ukoliko bude postojala većina u Domu naroda, toj odluci. Ali isto tako ćemo se suprotstaviti svakoj nezakonitoj, protuustavnoj smjeni bilo koga u ovoj zemlji, i policajaca, i rektora i ministara i direktora, upravljačkih tijela itd", kazao je Ahmetović.

Kada je u pitanju zahtjev za smjenu Denisa Bećirovića, Ahmetović je kazao da će oni sačekati rasplet u Federalnom parlamentu.

Treba sačekati i 10. septembar kada će Ustavni sud objaviti svoju odluku koja je jako važna za rasplet političke situacije.