BiH
0

Ahmadinežad: Sankcije protiv Pjongjanga pogrešne

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad u ponedjeljak je na državnoj televiziji rekao kako se ne slaže sa sankcijama Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje i optužio Sjedinjene Države da koriste Ujedinjene narode kao "oruđe kako bi uspostavile svoju hegemoniju".

"Neke zapadne zemlje su Vijeće sigurnosti UN-a pretvorile u svoje oruđe kako bi uspostavile hegemoniju i dobile rezolucije protiv onih zemalja koje se s njima ne slažu", rekao je iranski predsjednik.

Ahmadinežad je ponovio da je zahtjev Vijeća sigurnosti da Iran prestane obogaćivati uran "nelegalan" i dodao kako će Teheran nastaviti s obogaćivanjem "bez ikakvog straha".

Iran nije kritizirao Sjevernu Koreju zbog izvođenja nuklearne probe prošle sedmice i okrivio je Washington za sveukupno stanje jer je "Amerika svojim pritiscima natjerala Sjevernu Koreju da izvede nuklearnu probu".

Zauzvrat su Sjedinjene Države u nedjelju upozorile Iran kako bi "trebalo da nauči lekciju od Sjeverne Koreje koja je prkosila međunarodnoj zajednici svojim nuklearnim programom", prenio je AP.

Iran, međutim, tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, dok je Sjeverna Koreja javno rekla da radi na svome nuklearnom naoružavanju.

Ahmadinežad je na državnoj TV naglasio da je iranski nuklearni program "unutar međunarodnih propisa" i da Iran neće popustiti pred pritiscima.

Evropska unija i SAD se pribojavaju kako je cilj Irana da obogaćivanjem urana napravi nuklearno naoružanje, dok Iran tvrdi da razvija nuklearnu tehnologiju isključivo u mirnodopske svrhe.