Iran
0

Ahmadinejad najavio borbu protiv "profitera"

FENA
Foto: AFP/Al-Alam
Foto: AFP/Al-Alam
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ocijenio je svoj ponovni izbor za šefa države "velikom pobjedom" navodeći da su izbori bili "potpuno slobodni", prenijele si agencije.

Na izborima održanim u petak "iranski narod je pružio nadu drugim narodima i razočarao one koji su mu željeli zlo", rekao je Ahmadinejad u TV obraćanju naciji. "To je velika pobjeda... Bili su to potpuno slobodni izbori", kazao je on.

Njegovu pobjedu, međutim, osporava glavni rival, proreformist Mir Hossein Moussavi, koji je tvrdi da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu.

"Danas krećemo novim putem koji će, iako ide u istom pravcu kao i prethodni, ipak ići na jednom višem nivou", rekao je Ahmadinejad nazivajući svoju pobjedu "velikom epopejom".

Predsjednik je pozvao svoje pristalice da se u nedjelju okupe na trgu Vali-Asr, u centru Teherana, na istom mjestu gde su u subotu protestirale pristalice Moussavija. Ti protesti su se kasnije pretvorili u sukobe s policijom.

Ahmadinejad je ponovio da će se boriti protiv "profitera" režima, aludirajući na Moussavija i njegovog saveznika i bivšeg predsjednika Irana Akbara Hashemija Rafsanjanija, koji je Moussaviju pružio podršku tokom izborne kampanje. "Niko neće moći tražiti privilegije za sebe i svoju porodicu", rekao je Ahmadinejad, prenijela je RFE.

Iranski predsjednik je osudio način na koji su strani mediji pokrivali izbore navodeći da su time nanijeli štetu iranskom narodu.

"Ovo je velika pobjeda u trenutku kada se propaganda izvan Irana, a ponekad i u samom Iranu potpuno mobilizirala protiv našeg naroda. Narod Irana je bio pod teškim pritiskom i protiv njega je organiziran psihološki rat. Veliki broj stranih medija... organizirao je pravi rat protiv našeg naroda", rekao je Ahmadinejad.

Kako javlja izvještač France Pressea, u Teheranu je u subotu uvečer prekinut telefonski saobraćaj prvog mobilnog operatera koji je pod kontrolom države. Slanje SMS poruka bilo je onemogućeno još od petka kada su počeli izbori. Slanje poruka putem mobilnih telefona bio je jedan od glavnih načina komunikacije pristalica Moussavija.

Osim toga, web-stranice poput Facebooka i YouTubea, kao i neke domaće opozicijske stranice cenzurirane su, a od petka poslije podne korisnicima interneta je onemogućen pristup.

Prema saopćenim izbornim rezultatima, Ahmadinejad je osvojio 62,6 posto glasova, gotovo dvostruko više od suparnika, reformističkog kandidata Mira Hosseina Moussavija, koji je dobio 33,7 posto glasova.