BiH
15

Ahdin Orahovac: Moguće je da mine iz BiH završe i u Dunavu

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Procjene Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) su da je 45, od ukupno 900 kvadratnih kilometara, koliko je zahvaćeno poplavama u Bosni i Hercegovini, rizično i da se nalazi pod minskim poljima.

Na tom području će biti izvršeno posmatranje kako bi se utvrdilo u kojem obimu je došlo do pomjeranja minskih polja, potvrdio je za Anadoliju Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora BH MAC-a. 

On je naveo da se ugroženo područje nalazi u 19 općina i opština u BiH u oba bosanskohercegovačka entiteta, te da je BH MAC već eliminirao neka područja koja su pogođena poplavama, a na kojima nema straha od prisustva mina kao što je Bijeljina i rijeka Usora. 

Pomoćnik direktora BH MAC-a naglašava kako je veoma važno utvrditi granice plavnih područja, gdje su bila minska polja, što se već zna, kako bi se krenulo u postupak procjene njihovog kretanja.

Mapiranje i djelovanje na terenu

To je, navodi, najbolje da se radi bespilotnom letjelicom koja je u stanju da se spusti na pet metara visine iznad rizičnog područja i da kompletan snimak stanja na terenu. Nakon toga se upućuju izviđački timovi koji rade na obilježavanju i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava. 

"Uz pomoć belgijskog tima danas započinjemo snimanje terena u Bosni na poteru od ušća rijeke Krivaje, preko Maglaja i Doboja, do Odžaka gdje su ekipe iz te države koje rade na terenu. Letjelica je osposobljena da za jedan sat snimi područje od dva kilometra i ako vremenski uslovi budu zadovoljavajući, kao što je to sada mi ćemo za sedam dana imati snimljen cijeli teren", naglasio je Orahovac. 

Belgijskom timu će pomoć na terenu pružati ekipe BH MAC-a iz ureda u Sarajevu i Tuzli.

On je naglasio kako će uz pomoć Centra za razminiranje Republike Hrvatske putem programa Evropske unije biti tražen angažman i druge letjelice koja bi trebala da snimi stanje minskih polja u Posavini, koje je, inače, među najrizičnijim. 

"Mi svakodnevno dobivamo informacije od građana i dojave od timova civilne zaštite o primijećenim neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Tako na dnevnoj bazi imamo dokaze o pomjeranju mina i NUS-a na osnovu kojih vršimo mapiranja i djelovanje na terenu na njihovom uklanjanju. Naša je želja i očekivanje da stvari ostanu kao prije, odnosno da pomjeranja mina iz minskih polja budu minimalna, ali pravu sliku ćemo znati nakon što budemo imali cjelovitu sliku stanja", naglasio je Orahovac. 

Snimanje i rijeke Save cijelom dužinom

Osim doline rijeke Bosne u BiH, koja se smatra rizičnim podrujem, odnosno onim gdje je moglo doći do pomjeranja minskih polja i plutanja mina usljed poplava njenim koritom, satelitsko snimanje će se morati izvršiti i duž kompletnog sliva rijeke Save koja BiH razdvaja od Hrvatske kao prirodna granica. 

"Kako god bujice nose balvane iz šumskih područja tako je moguće da se isto dešava i sa minama. Moramo sve provjeriti i dokazati. Ali, postoji mogućnost da je određena količina mina iz BiH, preko rijeke Bosne i Save, završila u Hrvatskoj i Srbiji, ali i dalje u Dunavu", navodi Orahovac. 

Upravo iz razloga da su poplave imale katastrofalne posljedice, problem mina i NUS-a postao je regionalni i u njega, naglašava pomoćnik direktora BH MAC-a, treba da se, osim BiH, uključe i Hrvatska i Srbija. Predloženo je da predstavnici tri države formiraju zajednički regionalni stručni tim za djelovanje u kriznim situacijama na području Republike Srbije, Republike Hrvatske i BiH. Sastanak čelnika ti centra za razminiranje održava se danas u Spačvi, kod Županje, u Hrvatskoj.