BiH
11

Agonija traje 10 godina: Porodice radnika Feroelektra umiru jer se ne mogu liječiti

Piše: M. Nukić
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici Feroelektra su ko zna koji put na ulicama Sarajeva. Ponovo su došli pred Kantonalni sud Sarajevo, ovaj put da mole za rješavanje svoje sudbine. Predmet ovog preduzeća stagnira već šest godina i agoniji radnika, koji nisu primili platu 28 mjeseci, ne nazire se kraj.

"Došli smo da molimo sudiju da hitno uzme u razmatranje predmet Feroelektra odnosno tužbu za raskid kupoprodajnog ugovora koju je podnijela Agencija za privatizaciju FBiH protiv Stanić Investa. Presuda Općinskog suda glasi da se raskida ugovor sa Stanićima. Naravno, on je zloupotrijebio institut žalbe i uložio žalbu Kantonalnom sudu nadajući se da će to potrajati 2-3 godine. Od 2008. godine traje devastacija državne imovine u Feroelektru, a radnici i članovi njihovih porodica umiru jer ne mogu dobiti terapiju", rekao je Senad Smajić, predsjednik Sindikata radnika Feroelektra, dodajući da agonija radnika traje deset godina.

Radnica Munevera Drugovac doživjela je moždani udar na ulici tokom jednog od brojnih protesta radnika. Ističe kako gore ne može biti i da je ovo ispod svakog ljudskog dostojanstva.

"Plate nemamo, pješke idemo na posao i ne možemo se liječiti. Ne može čovjek više ni psihički ni fizički izdržati. Oni su ovo jedva dočekali da nas dotuku. Od kolege je nedavno žena umrla jer nisu imali para za lijekove. I ja sam pod stalnom terapijom, dobila sam moždani udar štrajkujući. Ovo nije lako izdržati, ovo je gore od rata", rekla je Drugovac koja 30 godina radi u Feroelektru.

Nekoliko njihovih kolega iz Zenice također im se pridružilo na mirnom protestnom okupljanju. Za razliku od radnika u Sarajevu, Zeničani su ostali na ulici jer je zgrada njihove firme data Privrednoj banci. Sada se vode kao radnici u Sarajevu, ali ne rade.

"Goran Stanić ne da pare. Rekao je da ih neće dati dok sud ne riješi slučaj. Porodice umiru. Nema se od čega živjeti. Borim se da radim za bilo kakve dnevnice. Kopam i radim sve ono što nisam ni sanjao da ću ikada raditi kako bih prehranio svoju porodicu. Prošli put kolega je prijetio da će se spaliti jer nema od čega da živi, a djeca mu studiraju. Oni nas ne razumiju", rekao je radnik Fuad Husić.

Radnici su zabrinuti. Dok su čekali da ih primi glavni sudija, dobili su informaciju, kako kažu, od Uprave društva da će biti iseljeni iz prostorija Feroelektra i prebačeni u skladište.

"U našu zgradu treba useliti hrvatski konzulat što nam je neshvatljivo da u situaciji kada je raskinut kupoprodajni ugovor hrvatski konzulat pristaje da se useli. Žele nas iseliti u skladište gdje je vlaga, nema ničega, nema vode... To je ta navodna adaptacija", rekla je radnica Habiba Hodžić.

Predstavnici radnika Feroelektra trenutno su u zgradi Kantonalnog suda, gdje bi ih trebao primiti predsjednik tog suda.