BiH
3

Agić: Najveći problem u ovom momentu je područje Orašja

FENA
Najveći problem u ovom momentu je područje Orašja gdje je rijeka Sava probila nasipe u širini višoj od 40 metara i ogromne količine vode se slijevaju na oraško područje, kazao je danas popodne Agenciji Fena pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Po njegovim riječima, uz tu ogromnu količinu vode koja se ulijeva kroz ovaj dio probijenog nasipa posebnu prijetnju čine i veliki količine vode koje se Orašju približavaju sa prostora Šamca, tako da je veliki broj jedinica angažovan na oraškom području na izgradnji dodatnih nasipa.

Uključene su sve snage, sredstva i mehanizacija, uključujući i helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH.

"Naše kolege ulažu nadljudske napore kako bi riješili ovaj problem. I dalje je izuzetno teška situacija i u Brčkom, a djelomično teška situacija je na području Bijeljine, Šamca...", kazao je Agić.

Po njegovim riječima, na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, helikopteri Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su trenutno tu na pomoći, zbog letačkih procedura preleta granica, trebali bi da odu do Republike Hrvatske, preuzmu određeni broj vreća za pijesak i da ih donesu na područje Orašja.

"Najveći problem nam sada čini nedostatak vreća za pijesak. Sve što je bilo kupljeno, nabavljeno, potrošeno je tako da u ovim momentima jedna od aktivnosti je i nabavka vreća za pijesak", kazao je Agić.