Nakon napada na Ambasadu SAD
0

Agenti FBI dolaze u Sarajevo

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Istraga je u toku, policija je odlično obavila posao na savladavanju napadača, a agenti FBI uskoro dolaze u Sarajevo "da procijene materijalnu štetu na zgradi ambasade". Najkraći je ovo sažetak pres-konferencije održane povodom napada Mevlida Jašarevića na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Pres-konferenciji su osim ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, koji je ujedno bio i domaćin, prisustvovali i američki ambasador u BiH Patrick Moon, ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey koji je kazao kako nisu tačni navodi o tome da je planiran napad i na zgradu Britanske ambasade u Sarajevu, i predstavnici SIPA-e i drugih policijskih agencija u BiH.

Ahmetović je ponovio konstataciju da su policijske agencije u okviru Ministarstva sigurnosti BiH učinile sve predviđene aktivnosti i na najbolji mogući način riješile situaciju u kojoj je pomahnitali napadač iz automatske puške pucao po Ambasadi SAD, pri tom ranivši pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je radio na osiguranju zgrade.

Na naš upit kako komentira činjenicu da su do dolaska specijalaca više agencija pomoć ranjenom policajcu pružili građani, koji su izvukli i drugog policajca koji nije bio ranjen ali je ležao iza tramvajskih šina, Ahmetović nam je kazao kako on može komentirati samo događaje u kojima su učestvovali policijske agencije pri njegovom ministarstvu.

"Ne znam ja ko je tu bio nadležan za prvu pomoć, ali mogu reći da su naši policajci uradili ono za šta su zaduženi i u skladu sa zakonima, te da su pripadnici Direkcije obezbjeđivali zgradu", kazao nam je Ahmetović, a na našu konstataciju da je ranjeni policajac Direkcije mogao iskrvariti da nije bilo prisebnih građana, Ahmetović nije imao komentar.

Državni tužilac BiH Dubravko Čampara kazao je da će Jašarević, koji je još uvijek u bolnici pod policijskim nadzorom, najkasnije za dva dana moći biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje će zatražiti pritvor. Kazao je kako je imao priliku razgovarati sa Jašarevićem, ali u interesu istrage nije želio iznositi bilo kakve detalje. Tako su pitanja da li je Jašarević radio sam, ilii kao dio neke organizacije, ostala bez odgovora.

Zamjenik direktora Granične policije Enes Gračanin, nakon novinarskih upita vezanih za informaciju koju je na press konferenciji poslije napada iznio direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA Almir Džuvo, a prema kojima je Jašarević u BiH ušao u petak ujutro, prije samog napada, kazao je kako Granična policija nema taj podatak.

"To trebate pitati onoga ko je taj podatak iznio odakle mu. Granična policija ima podatak da je Jašarević u BiH ušao u augustu ove godine", kazao je Gračanin.

Ambasador Moon zahvalio se svima koji su poslali poruke podrške Ambasadi BiH, policiji se zahvalio na činjenici da je zaštitila Ambasadu BiH i građane van nje, te kazao kako će njegova vlada pružiti svu potrebnu podršku u istrazi ovog slučaja. Kazao je kako Ambasada SAD nije bila obaviještena o mogućem napadu niti su imali bilo kakvu informaciju o prijetnjama Amasadi i osoblju.

"Prema standardnim procedurama, pripadnici FBI doći će u Sarajevo kako bi istražili štetu na zgradi Ambasade", kazao je Moon, a na pitanje da li će oni istražiti samo materijalnu štetu ili će na neki način učestvovati u istrazi potcrtao je "djelovaće po proceduri koja je ista za sve ambasade SAD u svijetu u sličnim slučajevima i istražiti štetu na objektu".

Britanski ambasador nije govorio o samom napadu, već je kazao kako su razlog njegovom prisustvovanju na pres-konferenciji informacije koje su se pojavile nakon samog napada koje su govorile o tome da je planiran i napad na Ambasadu Velike Britanije.

"Prema našim podacima, nije postojala opasnost napada na zgradu Britanske ambasade", kazao je.

Na konferenciji je bilo govora i o regionalnoj saradnji u borbi protiv terorizma.

"Mi smo od kolega iz Srbije dobili podatke o Jašareviću ranije, i on je u našoj bazi podataka, kao i o osobama sa kojima je održavao prijateljske kontakte", kazao je tužilac Čampara.

Najavljeno je i da će tokom narednih dana biti izvršen pretres mnogih lokacija na kojima je Jašarević boravio u BiH, te da će nakon što istraga dođe do rezultata čije objavljivanje neće moći naštetiti njenom daljnjem toku, javnost o svemu biti obaviještena.