BiH
1

Agencija za zaštitu ličnih podataka treba odobriti videonadzor eksterne mature u KS

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Polaganje eksterne mature za učenike osnovnih škola u Kantonu Sarajevo biće održano četvrti put.

Ono što je zasad sporno po riječima ministara za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića jeste da li će Agencija za zaštitu ličnih podataka odobriti videonadzor pri polaganju.

Ideja je da se mature polažu u fiskulturnim salama te da ih prati videonadzor, međutim, kako se radi o maloljetnicima to treba da odobri Agencija. Jedna od mogućnosti je da se učenici snimaju samo sleđa.

Elvir Kazazović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

U Kantonu Sarajevo u ovoj školskoj godini deveti razred završava oko 3.800 učenika raspoređenih u oko 180 odjeljenja, a očekuje se da će toliko učenika i polagati eksternu maturu koja je najavljena za 20. i 21. juni.

Ove godine za razliku od prethodnih eksterna matura se polaže iz tri predmeta i to maternji jezik, matematika i strani jezik.

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji, prvog dana (20. juni) učenici će polagati jezike, a drugog (21. juna) matematiku. Rezultati će biti poznati istog dana do 19 sati.

Eksterna matura donosi trećinu, tj. 30 bodova potrebnih za upis u srednju školu (30 od maksimalnih sto).

Saša Mrdović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Saša Mrdović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Na pres-konferenciji bilo je riječi i o online upisu u srednje škole.

Ove godine se to pokreće kao probni projekt a kako je pojasnio Saša Mrdović iz Univerzitetskog teleinformatičkog centra ( UTIC) ove godine učenici će imati priliku da se informišu o mogućnostima upisa.

Po ministrovim riječima, učenici će moći da pristupe pretraživanju na stranici Ministarstva obrazovanja odaberu škole i dobiju na osnovu svojih podataka uvid u mogućnost upisa.

Primjera radi učenik odabere tri škole i na osnovu njegovih podataka,koji su dostupni, dobije informaciju o tome koje su mu mogućnosti da upiše željenu školu.

Sam upis ove godine će se obavljati po ustaljenom načinu. A u narednim godinama online upisivanje možda zaživi kao način upisa.