BiH
0

Agencija za sigurnost hrane prati epidemiju E. coli

FENA
Agencija za sigurnost hrane BiH priopćila je kako i dalje prati sva zbivanja u vezi s epidemijom u Njemačkoj te podsjeća da je 25. maja, javno uputila poziv svim potrošačima na pojačane mjere lične i higijene prilikom rukovanja s hranom.

Agencija za sigurnost hrane BiH prenijela je informaciju Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA) koji je objavio svoju brzu procjenu rizika izloženosti shiga toksina ili verotoxin producirajući E. coli putem potrošnje sirovog povrća i savjete o mogućnostima za ublažavanja rizika od mogućih onečišćenja hrane i zaraze ljudi. Također, Agencija je prenijela priopćenje Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane te Robert Koch Instituta u Njemačkoj u kojem se ističe kako opće preporuke o suzdržavanju potrošnje krastavaca, paradajza i zelene salate, koje su bile na snazi u sjevernoj Njemačkoj, više nije potrebno provoditi.

Nadalje se navodi da se do daljnjeg, uz uobičajene higijenske mjere, potrebno suzdržavati od konzumiranja sirovih klica graha. Domaćinstvima i ugostiteljskim objektima preporučuje se uništavanje klica kojih možda imaju u zalihama, kao i ostale hrane koja je mogla doći u kontakt s njima. Preporučuje se i strogo pridržavanje uobičajenih higijenskih mjera u rukovanju hranom i pri njegovanju bolesnika.

Prema podacima Robert Koch Instituta u Njemačkoj, trenutni podaci pokazuju kako broj oboljelih kontinuirano pada. Međutim, neizvjesno je što je prouzročilo taj pad, promjene u prehrambenim navikama i potrošnji svježeg povrća ili smanjenje izvora infekcije, stoji u saopćenju Agencije za sigurnost hrane u BiH.