BiH
0

Agencija za razvoj visokog obrazovanja primljena u CEEN

Sarajevo-x.com
Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH jednoglasnom odlukom Generalne skupštine Mreže agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju centralne i istočne Evrope (CEEN) primljena je u punopravno članstvo ove asocijacije.

Generalna skupština ove asocijacije održana je u Sofiji.

U saopštenju za javnost Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, navodi se da je Mreža agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju centralne i istočne Evrope najstarija evropska asocijacija agencija za akreditaciju sa sjedištem u Budimpešti, osnovana 2000. godine, koja u svom članstvu ima 25 agencija iz 18 evropskih država iz regiona centralne i istočne Evrope. 

"Ova ugledna evropska asocijacija u punopravno članstvo prima neprofitne i nekomercijalne agencije koje obavljaju eksterne oblike osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju", navedeno je u saopštenju. 

Nakon punopravnog članstva u Međunarodnoj mreži za osiguranje kvaliteta (INQAAHE) u decembru 2009. godine i pridruženog članstva u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta (ENQA) u februaru 2010. godine, prijemom u ponopravno članstvo Mreži agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju centralne i istočne Evrope Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH je okončala prvu fazu konkurisanja za članstvo evropskih i međunarodnih organizacija iz oblasti osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju. 

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH treba još da bude primljena u punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta (ENQA) i Evropski registar za osiguranje kvaliteta (EQAR)  za koje najranije može aplicirati tek za dvije godine.