BiH
0

Agencija za privatizaciju ZDK-a podnijela tužbe protiv kupaca osam preduzeća

FENA
Agencija za privatizaciju u Zeničko-dobojskom kantonu (KAPZDK) zbog nepoštivanja odredbi kupoprodajnih ugovora u privatizaciji preduzeća, podnijela je tužbe protiv kupaca sljedećih preduzeća: Ribnjak „Kamenica“ Zavidovići; „Inpek“ Zenica; „Bosnagraf“ Visoko; „Mahnjača“ Žepče; „Autoprevoz - Internacional“ Tešanj; Trgovačko društvo „Progres“ Zenica; „Ukus“ Tešanj i „Velepromet - Uslužne djelatnosti“ Visoko.

Predmet tužbenog zahtjeva je raskid ugovora zbog grubog kršenja ugovornih obaveza.

Upravni odbor Agencije naložio je temeljitije kontroliranje ugovora u postprivatizacijskom periodu, zbog čega su radnici Agencije pojačali aktivnosti na kontroli svih privatizovanih preduzeća u smislu ispunjavanja obaveza prema uposlenima i državi.

«Ako se utvrde nepravilnosti u ispunjavanju odredbi kupoprodajnih ugovora, Agencija će nastaviti s utuživanjem kupaca koji nisu ispunili svoje obaveze», potvrđeno je iz KAPZDK.

Protiv Agencije za privatizaciju ZDK-a trenutno se vodi 16 sudskih postupaka, a kako je za većinu upitan pravni osnov i osnovanost tužbenog zahtjeva, u KAPZDK uvjereni su da će većinu ovih sporova dobiti u svoju korist.