BiH
0

Agencija za prevenciju korupcije nema uslove za rad

SRNA
Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH nisu osigurani kapaciteti za rad ni nakon skoro osam mjeseci od imenovanja, izjavio je direktor ove institucije Sead Lisak.

Tokom razgovora sa predstavnicima nevladine organizacije Transparency International BiH, Lisak je naglasio da je ovo pitanje limitirano provođenjem Strategije za borbu protiv korupcije (2009. - 2014.), te usložnjava situaciju na već evidentom zastoju u realizaciji mjera iz Akcionog plana za provođenje strategije.

On je upoznao predstavnike TI o aktuelnom stanju u Agenciji, ali i koracima koje ova institucija planira napraviti nakon što joj za to budu osigurani materijalno-tehnički kapaciteti.

Lisak je naglasio važnost saradnje ove institucije sa civilnim društvom, odnosno nevladinim sektorom, medijima i građanima u BiH i tim povodom direktoru Transparencyja BiH Srđanu Blagovčaninu predložio potpisivanje memoranduma o saradnji sa ovom organizacijom.

Razgovarano je i o zajedničkom radu na definisanju jedinstvene metodogije za izradu planova integriteta, koje moraju donijeti institucije na svim nivoima vlasti u BiH,  saopšteno je iz Agencije.   

Blagovčanin je podržao rad Agencije i obećao da će TI, u skladu sa svojim kapacitetima, domaću i stranu javnost informisati o problemima sa kojima se susreće ova institucija.