BiH
0

Agencija za državnu službu BiH dobila imena "diplomanata" čije su diplome poništene

FENA
Agencija za državnu službu BiH je tražila i dobila od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske imena i prezimena osoba čije diplome su oglašene ništavim, odnosno rješenja o kojim je odlučeno o njihovoj validnosti.

Kako je na pitanje Agencije Fena odgovorio direktor Agencije za državnu službu BiH Jakob Finci, u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH Agencija osigurava realizaciju procesa zapošljavanja državnih službenika na zahtjev institucija i pomaže institucijama u realizaciji njihove kadrovske politike, organizacionog razvoja kao i pri uspostavljanju Centralnog registra osoblja.

Iz toga se vidi da Agencija prilikom zapošljavanja državnih službenika treba da vodi računa o validnosti diploma kandidata koji se prijavljuju na radna mjesta državnih službenika.

Također, prema informaciji sa službene internet stranice Vlade RS, u „Službenom glasniku RS“ trebaju se oglasiti ništavim i uvjerenja o diplomiranju za 79 studenata Fakulteta za poslovne studije iz Banje Luke, o čemu će Agencija također voditi računa, a vezano za proces zapošljavanja državnih službenika, odnosno podatke o poništenim diplomama traži u cilju provjere validnosti dokumentacije kandidata koji se prijavljuju na radna mjesta državnih službenika.

  • Moramo istaći da je broj zaprimljenih diploma koje su poništene veoma mali (do sada jedna ili dvije, od kojih niko nije ispunio uslove oglasa za ulazak u uži izbor), budući da se, kao jedan od osnovnih uslova da bi neko lice postalo državni službenik, traži najmanje jedna godina radnog iskustva nakon sticanja VSS. Kako su poništene diplome skorijeg datuma, malo ko od ovakvih diplomanata je mogao uopće steći godinu dana radnog iskustva po diplomiranju, odnosno oni se zasad i ne prijavljuju na radna mjesta državnih službenika, poručio je Finci.

Do prihvatanja prijave takvih kandidata bi eventualno moglo doći samo u slučaju kada bi se konkursna procedura provodila po osnovu člana Zakona po kojem su prijave s dokumentacijom dostavljane direktno instituciji u kojoj se popunjava radno mjesto, tako da u njih službenici Agencije nisu niti imali uvida, nego je kompletnu dokumentaciju kandidata pregledala komisija čiji sekretar je osoba zaposlena u instituciji koja popunjava radno mjesto državnog službenika.

  • Međutim, u cilju prevazilaženja i ovog problema Agencija će preduzeti odgovarajuće mjere. Imajući u vidu navedeno, Agencija je ipak izvršila dodatnu provjeru podataka kojima raspolaže za postojeće državne službenike, a koji se nalaze u Centralnom registru osoblja kao i u evidenciji Agencije o licima koja su postavljena na radna mjesta u državnoj službi, i ustanovila da prema navedenim podacima niti jedno lice kojem je poništena diploma nije zaposlen na radnim mjestima državnih službenika, naveo je Finci.

Potrebno je naznačiti da su podaci u Centralnom registru promjenjljivi, i da bi se oni kompletirali neophodno je da pojedine nove podatke Agencija dobije od kadrovskih službi institucija. Revizija, koju je izvršila Agencija odnosila se samo na lica visoke spreme koja su bila zaposlena na radnim mjestima državnih službenika prije 2003. godine.

Međutim, Finci pojašnjava da Agencija nije nadležna za zaposlenike u institucijama BiH (osobe koje nisu državni službenici), o kojima ni nema podataka, ali pretpostavlja da ima određeni broj onih koji su diplomirali na spornim privatnim fakultetima.

Budući da svaka institucija ima svoje organizacione jedinice koje obavljaju kadrovske poslove, odgovorne osobe koje imaju pristupa personalnim dosjeima svih zaposlenih (dakle i državnih službenika i zaposlenika) moraju voditi računa o validnosti njihove dokumentacije uložene u personalne dosjee, te o eventualnim promjenama koje se odnose na državne službenike obavijestiti Agenciju.

Organ nadležan za obavljanje nadzora u ovoj oblasti je Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH, koja u konkretnom slučaju ima ovlasti i nadležna je da poduzme odgovarajuće mjere vezano za zaposlene koji imaju diplome koje su sada oglašene ništavim, odnosno da vrši navedenu kontrolu. Naprotiv, Agencija nema nikakvih nadležnosti prema licima koja su odranije državni službenici, jer niti zakonski ima inspekcijska ili nadzorna ovlaštenja bilo koje vrste, niti je Vijeće ministara BiH (kojem je Agencija odgovorna) naložilo preduzimanje kakvih mjera ili radnji u konkretnom slučaju.

Stoga iz Agencije za državnu službu BiH za dopunske informacije upućuju i na Upravnu inspekciju kao jedini nadležni organ.