BiH
0

Agencija za bankarstvo RS-a smijenila direktora "Banke Srpske“

FENA
Agencija za bankarstvo Republike Srpske (RS) smijenila je direktora "Banke Srpske“ Zdravka Trivunčića zbog kršenja odluke Agencije kojom je banci bilo zabranjeno da prima depozite.

Agencija je Rješenje o suspenziji Trivunčića donijela 30. oktobra i istovremeno naredila Nadzornom odboru "Banke Srpske“ da hitno imenuje vršioca dužnosti, piše Capital.

Trivunčić je prekršio nekoliko propisa i odluka, a najveći propust jeste to što je "Banka Srpske“ nastavila da prima depozite, iako je to Agencija izričito zabranila, s obzirom na to da je kapital banke znatno ispod zakonskog limita od 15 miliona KM i bit će joj oduzeta licenca ukoliko ubrzo ne bude dokapitalozovana.

Predsjednica Nadzornog odbora (NO) "Banke Srpske" Snežana Vujnić potvrdila je tačnost ove informacije i najavila da će se NO hitno sastati već danas ukoliko se utvrdi da to može, jer je većina članova podnijela ostavke.

Nadzorni odbor "Banke Srpske“ ne funkcioniše već mjesecima, jer su ostavke podnijeli Vujnić, Branislava Milekić, direktorica "Elektroprivrede RS“ i Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Na pitanje da li je Agencija dala neki rok NO za imenovanje vršioca dužnosti, Vujnić kaže: "Nije, već piše 'odmah'“.

"Banka Srpske“, umjesto prikazane dobiti od 298 hiljada KM, prošle godine je zapravo poslovala s gubitkom od minimalno 17 miliona KM.

"Banka ne ispunjava zakonske uslove za poslovanje koje je propisala Agencija za bankarstvo Republike Srpske, a njeni finansijski izvještaji ne daju istinit i objektivan prikaz stanja imovine i obaveza", zaključeno je u revizorskom Izvještaju o poslovanju banke za 2014. godinu.

Nezavisni revizor je "Banci Srpske“ dao čvrsto i argumentovano negativno mišljenje s nizom primjedbi na njeno poslovanje i friziranje poslovnih rezultata, od pogrešnih knjiženja, rezervacija, ispravki vrijednost hartija od vrijednosti iz inostranstva, do procjene nenaplativosti kredita, neusklađenost s propisima Agencije, pa do procjene vrijednosti imovine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je najavio prodaju 75 posto kapitala banke za 17 miliona eura, uz obavezu kupcu da uloži dodatnih 300 miliona eura.