Demantovali Nezavisne novine
0

Agencija za antidoping kontrolu zakonito trošila novac

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Agencija za antidoping kontrolu demantovala je tekst Nezavisnih novina pod naslovom "Potrošeno 600.000 KM, a nema Zakona o sprječavanju dopinga u sportu“.

Iz Agencije posebno ističu "Mišljenje“ iz zvaničnog Izvještaja o finansijskoj reviziji Agencije za 2011. godinu: “Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Agencije prikazuju fer i istinito, o svim bitnim pitanjima, stanje imovine i obaveza na dan 31. decembra 2011. godine i rezultate poslovanja i izvršenja budžeta za godinu koja se završila na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja. Finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima bile su u svim značajnim aspektima usklađene sa odgovarajućim zakonima i propisima“.

Agencija za antidoping kontrolu BiH je, kako navode, jedna od malobrojnih institucija čiji je rad u 2011. godini pohvalila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, raspravljajući o izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH za Agenciju za antidoping kontrolu. "Dakle, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je dao Mišljenje prema kojem je Agencija za antidoping kontrolu odobrena sredstva iz Budžeta institucija BiH utrošila u skladu sa zakonima i propisima, što se ne pominje nijednom jedinom riječi u tekstu koji govori o mišljenju Ureda za reviziju institucija BiH, iako smo to u odgovoru na pitanja novinara ljubazno objasnili i istakli. Iako smo u dopisu objasnili sve činjenice i okolnosti u vezi sa Zakonom, odnosno da je Agencija osnovana Zakonom o sportu u BiH i da su tim Zakonom određene nadležnosti Agencije (sistematski prati i koordinira aktivnosti protiv dopinga u sportu, predlaže i sprovodi mjere protiv dopinga u sportu, odgovorna je za primjenu konvencija, kodeksa WADA i pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i međunarodnih sportskih saveza, rukovodi pripremama i procedurama za donošenje zakona kojim se uređuje ova oblast), što nam omogućava rad do donošenja Zakona, nije nam potpuno jasna namjera tendecioznog naslova teksta 'Potrošeno 600.000 KM a nema Zakona o sprječavanju dopinga u sportu', budući da Zakon o sprečavanju dopinga u sportu nije uslov za finansiranje Agencije i trošenje odobrenih sredstava iz Budžeta institucija BiH“, navode iz Agencije.

Dodaju kako se plate zaposlenih u Agenciji za antidoping kontrolu obračunavaju u skladu sa utvrđenim koeficijentima iz Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji se jednako primjenjuje na sve institucije i na sve zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine.

"U tekstu Nezavisnih novina je objavljeno da je u revizorskom izvještaju 275.000 KM utrošeno za plate i naknade, odnosno 2.600 KM u prosjeku po zaposlenom“, ne precizirajući da se radi o bruto iznosu, čime je javnost dovedena u zabludu. U revizorskom izvještaju na koji se pozivaju ne piše da je za plate isplaćeno 2.600 KM po zaposlenom, što smo i demantovali. Naime, prosječna isplaćena neto plata u Agenciji za antidoping kontrolu za 2011. godinu je iznosila, bez plate direktora Agencije, 1.310 KM, a sa direktorom 1.544 KM, a ne navedenih 2.600 KM“, istakli su u Agenciji.