Forum mladih SDP BiH
0

Afera sa besplatnim udžbenicima pokazuje nesposobnost vlasti

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) najavila je danas da će, ukoliko osnovci ne dobiju besplatne udžbenike do početka školske godine, zastupnici ove stranke u oba doma Parlamenta FBiH pokrenuti pitanje odgovornosti resorne ministrice i Vlade FBiH.

Kako se navodi u saopćenju Foruma mladih SDP-a, najnovija afera sa besplatnim udžbenicima za osnovce na području FBiH još jednom pokazuje nesposobnost vlasti.

Ocjenjuje se kako već sada postaje izvjesno da osnovci nemaju velike šanse da na vrijeme dobiju besplatne udžbenike kako je to obećano iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

-Osim hroničnog nedostatka novca u budžetu FBiH, koji mnogi smatraju razlogom kašnjenja ovog, dosad veoma loše implementiranog projekta, za svaku osudu je činjenica da se proces obrazovanja sve više politizira o čemu govori i podatak da su odabir udžbenika u najvećem broju kantona izvršila tzv. "stručna povjerenstva“ ministarstava obrazovanja, dok su nastavnici izbačeni iz ovog procesa, navodi Forum mladih SDP-a.

Mldi SDP-a smatraju da Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH nastoji ponašati kao da u oblasti obrazovanja sve funkcioniše na najbolji način, dok i dalje u FBiH postoje "dvije škole pod jednim krovom“ i dok se svakodnevno otvaraju sumnjive visokoškolske ustanove širom FBiH, najčešće bez ispunjenih uvjeta.