BiH
606

Advokatski tim Ćamila Durakovića podnio apelaciju Ustavnom sudu, podržale ga stranke iz FBiH

Piše: A. B.
Nedim Ademović i Ćamil Duraković (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nedim Ademović i Ćamil Duraković (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Advokat Ćamila Durakovića Nedim Ademović danas je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnio apelaciju i traži privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Općine Srebrenica, a u tome su ga dodatno podržali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH (SBiH).

U pismu podršku Ćamilu Durakoviću kao nezavisnom kandidatu za načelnika Općine Srebrenice, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Amer Jerlagić navode da nakon niza provokativnih i diskriminirajućih odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH i odluke Apelacionog vijeća Suda BiH u vezi izbora u Srebrenici, zauzimaju jasan stav.

"S obzirom na to da je Srebrenica područje na kojem je u periodu od 1992. do 1995. godine izvršen genocid nad Bošnjacima, a da je tokom izbora došlo do ozbiljnijih kršenja zakona, naša je obaveza, kao predsjednika stanaka stati u zaštitu prava na slobodne i fer izbore, kao i protiv bilo čije diskriminacije", navodi se u pismu podrške.

Predsjednici navedenih stranaka traže jasan stav međunarodne zajednice i OHR-a o ovim događajima, kao i zaštitu žrtava genocida na području Srebrenice na koje se, kako navode, vrši nedopustiv pritisak uključujući i uvrede od Vlade i Narodne skupštine Republike Srspke (NSRS) koje su svojom posljednjom odlukom odlikovale tvorce genocida i presuđene ratne zločince.

Od aktuelnog načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića očekuju sljedeće:

  • Da nastavi s pravnom borbom za dokazivanje istine o svim nepravilnostima CIK BiH koji se odnose na izbore u Srebrenici
  • Da ne ulazi u bilo kakve pregovore o formiranju vlasti do okončanja sudskog procesa, a da se predstavnici svih političkih stranaka u Srebrenici obavezuju na saradnju

  • Da o svim događajima na području Srebrenice blagovremeno pisanim putem informira predsjednika stranaka i cjelokupnu javnost

Nakon konačnih sudskih odluka o izborima u Srebrenici, predsjednici sranaka će zauzeti konačan stav o čemu će obavijestiti javnost.