BiH
2

Advokati Živka Budimira predali apelaciju Ustavnom sudu BiH

SRNA
Ragib Hadžić, advokat Živka Budimira (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ragib Hadžić, advokat Živka Budimira (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Advokatski tim Živka Budimira predao je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se žali na povredu ljudskih prava i sloboda predsjednika Federacije BiH prilikom njegovog pritvaranja.

U apelaciji je istaknuta politička pozadina kompletnog slučaja, te da postoje navodi da je riječ o politički motivisanom lišavanju slobode.

Apelacijom je zatražen odgovor da li je Sud BiH nadležan da postupa u ovom slučaju, a postavljena su i pitanja zakonitosti dokaza koje je Tužilaštvo BiH do sada skupilo, te političko-medijskog ambijenta stvorenog oko tog predmeta, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Ragib Hodžić, član Budimirovog advokatskog tima, objasnio je da se apelacijom Ustavnom sudu BiH želi osporiti zakonitost postupka upada policije, pretresa i na kraju pritvaranja predsjednika Federacije Živka Budimira.

Predsjednika FBiH su, po nalogu Tužilaštva BiH, 26. aprila uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Budimir i grupa uhapšenih u akciji "Patriot" dovode se u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije u vezi sa organizovanim kriminalom, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i protivzakonitim posredovanjem.